Човешкото тяло е цяла вселена със свои закони и загадки,

...
Човешкото тяло е цяла вселена със свои закони и загадки,
Коментари Харесай

8 жизненоважни части на тялото, за които не знаете нищо

Човешкото тяло е цяла галактика със свои закони и загадки, доста от които занапред ще разбираем. Ето за какво взехме решение да ви разкажем за 8 жизненоважни елементи от тялото ни, на които постоянно не обръщаме внимание.

Анатомичната табакерка

© depositphotos

Ако опънете малко палеца си, ще видите дребна триъгълна ямка в основата му. Това е, което медиците назовават ​​анатомична табакерка: в предишното хората са я употребявали, с цел да смъркат тютюн. Това е и мястото, където постоянно можете да почувствате по какъв начин бие радиалната артерия, даже пулсът да е слаб – артерията тук е предпазена единствено от кожата и съединителната тъкан.

Палецът на крайници

© depositphotos, © depositphotos

Всички знаем къде е, само че рядко се замисляме върху обстоятелството, че тази част на тялото е получила една от най-важните функционалности в тялото ни. Поради особената форма на палеца на крайници, можем безпределно да балансираме в изправено състояние, което е една от главните разлики сред хората и другите бозайници.

Глабела

© depositphotos

Обзалагаме се, че даже не сте си помислили, че дребният сектор от кожата сред веждите ви има свое име. И все е по този начин: глабела. Това е значима част от тялото ви, която ви оказва помощ елементарно да проверявате рефлексите си когато и да е. Докоснете пръста си няколко пъти сред веждите си. Ако рефлексите ви са наред, ще почувствате леко напрежение в очите и ще желаете да премигнете.

Френум на езика

© depositphotos

Тази дребна дипла под езика ви има значима функционалност: фиксира езика в устата и го прави по-малко еластичен. Тази дарба предотвратява глосоптозата – непринудено усвояване на езика. Това е изключително значимо за новородените бебета, които към момента не са в положение да управляват тялото си.

Трагус и антитрагус

© depositphotos

Странен факт: имената на тези дребни подутини в ушите ни идват от латинската дума tragos – „ коза “. Трагусът ни оказва помощ да чуваме звуци, идващи откъм гърба, усилвайки ги и откривайки техния източник. Антрагусът прави същото със звуци, идващи начело.

Сливици

© depositphotos

Много от нас са имали рутинна хирургична интервенция в детството си за премахване на сливиците. Това основава илюзията, че те са нещо като апендикса: обикновен и непотребен орган. Но това не е правилно. Сливиците са първата преграда, която ни защищава от бактерии и вируси посредством обособяване на лимфоцити. Когато те се възпалят и се отстранят, тялото към момента има други защитни механизми, само че е по-безопасно със сливиците.

Кожички на ноктите

© depositphotos

Всеки, който е правил маникюр най-малко един път в живота си, знае думата „ кутикула “. Това е корав кожен лейкопласт на границата на нокътя и пръста. Хората постоянно режат кожичките си, с цел да създадат ръцете си съвършени, само че рискуват доста. Кожичките в действителност имат значима функционалност: те защищават ръцете ни от нездравословни бактерии, които са изключително доста в огромните градове. Ако бактериите попаднат в тялото ви посредством дребна раничка, направена от изрязване на кутикулата, измиването на ръцете ви към този момент няма да помогне.

Филтрумът

© depositphotos

Повечето експерти са съгласни, че филтрумът се е развил при хората в праисторически времена и е играл ролята на усилвател на миризмата. Днес нямаме потребност от толкоз положително подушване, само че филтрумът към момента е там, с цел да ни припомня за нашите корени. Освен това лекарите могат да дефинират здравословното положение на нероденото бебе по формата на тази част на тялото. Понякога погрешно завършеният филтрум приказва за аутизъм или други положения.

Източник: aia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР