Човешкото тяло е красиво и забележително, но в никакъв случай

...
Човешкото тяло е красиво и забележително, но в никакъв случай
Коментари Харесай

10 недостатъка в дизайна на човешкото тяло

Човешкото тяло е красиво и удивително, само че никога не е съвършено. Има някои дефекти, които от време на време много ни пречат.

1. Имаме сляпа точка във всяко око

Причината е, че хората имат противоположна ретина. Това значи, че нервните кафези са пред ретината и блокират светлината. Но при октоподите и сепиите да вземем за пример, нервните кафези се намират зад ретината и те нямат сляпа точка.

Можете да ревизирате това на процедура, като се вгледате в тази GIF картинка. Затворете дясното си око и гледайте с лявото в плюса. Ще забележите, че алената точка изчезва и по-късно се появява в периферното ви зрение.

2. Мъдреците са много проблематични

Мъдреците са ужасни. Причината е, че имаме прекомерно дребни челюсти, които и без друго са претъпкани със зъби.

Учените споделят, че мъдреците са били потребни, когато сме имали по-голяма челюст и по-различна диета, от която зъбите са се износвали. Сега обаче те предизвикват единствено болежка и инфекции.

3. Тестисите висят отвън тялото, където са много уязвими

Според учените, сперматозоидите виреят най-добре на температура няколко градуса по-ниска от телесната. Това е повода тестисите да се намират сред краката.

Това обаче значи, че те са доста уязвими и беззащитни. Всеки мъж, който са го ритали сред краката, знае това доста добре. Има доста по-голяма логичност тестисите да са на безвредно място в тялото, както е при слоновете да вземем за пример. Но като се замислим, май би било много необичайно.

4. Мърдането на ушите е неефикасно

Някои хора могат да мърдат ушите си, само че това не им оказва помощ никога. Щеше да им оказва помощ, в случай че бяха котки. Котките могат да чуват птици или хищници по-добре, когато мърдат ушите си. Учените споделят, че тази дарба е излишък от нашите прародители.

5. Най-голямата тайнственост – мъжките зърна

Мъжките зърна са изцяло безполезни. Смята се, че са остатъчен белег от зародиша (всеки човек в началото стартира като момиче в утробата на майката, а мъжките полови органи се развиват по-късно). Никой обаче не е сигурен.

6. В утробата имаме формирания, сходни на хриле

Наричат се брахиални арки и са ни останали от нашите антични прародители – рибите.

Ембрионалните „ хриле “ оказват помощ за образуването на лицето, врата, устата и други структури в утробата, само че не са наложителни за това.

7. Можем да се задавим доста елементарно

Когато гълтаме храна, дребен хрущял наименуван надгръклянник покрива трахеята, с цел да може храната да тръгне по хранопровода и да стигне до стомаха. Задавяме се, когато надгръклянникът не си свърши работата и храната попадне в трахеята.

Но при човешките бебета и други бозайници надгръклянника е чак в дъното на устата. Техният ларинкс също по този начин е малко по-високо, което им разрешава да дишат и да се хранят по едно и също време (което ние не можем). Това обаче значи, че нямат способността да приказват.

8. Не устояваме дълго без О2

Другите животни могат да изкарат дълги интервали без О2. Морските костенурки задържат дъха си до три часа. Хората могат единствено до 4 минути, след което настъпват увреждания в мозъка.

Смята се, че не сме се приспособили да оцеляваме в среда с малко О2, тъй като в действителност за това не е имало еволюционна потребност. Рядко примати са умирали от удавяне да вземем за пример.

9. Не можем да синтезираме витамин C

Повечето гръбначни типове могат да създават витамин C в телата си, само че не и хората. Това значи, че би трябвало да го одобряваме с диетата си. Интересното е, че притежаваме гена за синтезиране на витамина, само че той е подтиснат поради разновидност още в ранната ни еволюция.

10. Имаме прекалено много кости в стъпалата на краката

В стъпалото си имаме цели 26 кости и 33 стави (около ¼ от всичките ни кости се намират в стъпалата). Това води до много проблеми, като счупени и изкълчени глезени да вземем за пример. За това можем да благодарим на маймунските си прародители. Те са имали потребност от толкоз кости, с цел да се хващат за клоните с краката си. Но този дизайн в действителност не е изключително удобен, когато вървиш изправен на два крайници.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР