Човешкият папиломен вирус е един малък ДНК-съдържащ вирус, за който

...
Човешкият папиломен вирус е един малък ДНК-съдържащ вирус, за който
Коментари Харесай

Ранното начало на полов живот крие огромен риск

Човешкият папиломен вирус е един дребен ДНК-съдържащ вирус, за който в края на предишния век един немски академик потвърди, че има връзка с рака на шийката на матката. Това съобщи проф. Радостина Александрова.

Според онкогинеколога доктор Лъчезар Танчев това е едно от гинекологичните болести, които се появяват при по-млади дами. Тук най-сериозната възрастова група е сред 40-50 годишна възраст, за разлика от рака на яйчника.

„ Ракът на шийката на матката продължава да бъде едно от водещите гинекологични болести. В страните от Стария континент над 325 млн. дами над 15-годишна възраст годишно са в риск да развият това заболяване. В страните от Европейски Съюз новите диагнози годишно са към 33 000, а 15 000 дами губят живота си от изцяло предотвратимо заболяване. В България по една жена на ден умира от това заболяване. При нас преживяемостта е по-ниска, смъртността е по-висока. Международна стратегия до 2030 година цели да каже „ стоп ” на това заболяване с годишни ваксини ”, изясни проф. Александрова.

„ Ранното започване на сексуален живот, честата промяна на сътрудниците способстват за развиване на рака на шийката на матката ”, сподели доктор Танчев. „ Младите хора би трябвало да знаят, че това не е момент наслаждение, а е нещо, което може да промени живота ти нататък – здравословно, прочувствено ”, разясни той и добави, че е добре, че момичето е несъмнено, че желае да стартира сексуален живот тъкмо с това момче.

„ Заразяването с папилома вирус става по сексуален път, придвижва се от мъжа на дамата или назад. Няма измислено лекуване ”, изясни доктор Танчев пред Нова.

„ Най-често мъжете придвижват вируса, само че те по-рядко развиват това заболяване ”, добави онкогинекологът. „ Специфичното проучване е пср проучване – при дамите, би могло и при мъжете ”, изясни той и добави, че човек може да е прекарал такава зараза и да не е схванал.

Той предложи дамите да си вършат постоянно цитонамазка. Симптомите са кървене при сексуален контакт, бяло течение с друг интензитет и в по-късен стадий – болежка.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР