Човешкият мозък е твърде сложен за имитиране от съвременните суперкомпютри

...
Човешкият мозък е твърде сложен за имитиране от съвременните суперкомпютри
Коментари Харесай

Човешкият мозък е по-сложен от съвременните суперкомпютри

Човешкият мозък е прекомерно комплициран за подражаване от актуалните суперкомпютри и първият извод е, че човешкият мозък е доста по-съвършен. Международен екип от учени моделира невронната интензивност на основния мозък на индивида.

Изследователи от Германия и Япония симулират мозъчния развой в продължение на една секунда, като за прочитане на информацията са употребявали един от най-мощните суперкомпютри в света – K-computer и отворен програмен продукт NEST. Задачата на учените е била да имитират интензивността на 1,73 милиарда нервни кафези, съединени с 10,4 трилиона синапса, оповестява TechNews. Това е единствено 1% от общата мрежа нервни кафези в основния мозък на индивида.

Симулацията с дълготрайност една секунда посочила какъв брой всесилен е човешкият мозък. За да прочете всички данни и да моделира процеса, суперкомпютърът е трябвало да работи на лимита на своите благоприятни условия в продължение на 40 минути. Задействани са били към 83 000 процесора и 1 петабайт памет.

Изчисленията демонстрират, че за подражаване на работата на човешкия мозък в действително време е нужен стотици пъти по-мощен суперкомпютър.

Моделирането, осъществено от японски и немски учени, е част от световен проект за основаване на пълностоен изкуствен интелект. В момента най-развитата система не може да се съпостави с мозъка даже на малко дете.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР