Човешки ръце, а не природата се опитват да заличат паметта

...
Човешки ръце, а не природата се опитват да заличат паметта
Коментари Харесай

Вицепрезидентът на българското военно гробище край Битоля: Човешки ръце се опитват да заличат паметта, но ние помним падналите за българския идеал

„ Човешки ръце, а не природата се пробват да заличат паметта за падналите в името на българския блян за обединяване. Имената на поругателите и осквернителите никой не помни. Заличените лица остават, отломките споделят истината по-силно. Помним тези 214 синове на Майка България – от Видин до Тракия, които лежат под тази земя след дни на безподобен подвиг на Червената стена, в сражения против многоброен зложелател. Няма по-силна заповед, нито от цар, нито от военачалник, от тази, която повелява дългът за свободата на своите братя и обединяването на Отечеството. “ С тези думи вицепрезидентът се обърна към присъстващите на обичайния военно-църковен обред на Архангелова задушница в българското военно гробище в битолското село Цапари, Република Северна Македония, оповестиха от президентския прессекретариат.

Гробището е основано по време на Първата международна война, когато в него са заровени 214 български бойци и офицери. То е първото възобновено българско военно гробище на територията на Северна Македония. Вицепрезидентът постави цветя пред седемте паметника на български офицери, заровени в двора на църквата „ Св. Георги “. Тези монументи са едни от дребното непокътнати от хилядите български офицерски монументи на територията на днешна Северна Македония.



„ Балканските нации имаме нелека и доста обща история. Колкото по-добре я познаваме, ще живеем в мир и съгласие “, уточни.

Вицепрезидентът благодари на всички, които възвърнаха войнишкото гробище. „ Всеки монумент е обръщение, а нашето обръщение е в никакъв случай повече война “, уточни Йотова. „ Всеки път, когато погледнем към белите кръстове, мислим за цената на омразата и опълчването и има ли опрощение за страшните спорове, довели до милиони жертви “, посочи вицепрезидентът.



„ Днес заветът „ в никакъв случай повече “ не е истина. В Европа още веднъж има война. На идващите генерации би трябвало да завещаем не оръжия и опустошения, а мир и благоприятни условия за бъдещето “, акцентира.



По-рано в Генералното консулство на Република България в Битоля вицепрезидентът участва на откриването на изложбата „ 125 години българско дипломатическо посланичество в Битоля “ и представянето на книгата „ Досието „ Галичица “ и прекършената орис на Панде Ефтимов “. постави цветя на гроба на първия дипломатически представител в Битоля Никола Стойчев.



 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР