Човешки миниоргани, създадени в лабораторни условия, подпомагат изучаването на заболявания,

...
Човешки миниоргани, създадени в лабораторни условия, подпомагат изучаването на заболявания,
Коментари Харесай

Човешки миниоргани, създадени в лабораторни условия, подпомагат изучаването на болести

Човешки миниоргани, основани в лабораторни условия, подкрепят проучването на болести, съобщи Агенция Франс Прес. 

Те са нещо като аватари на мозък, панкреас или пикочен мехур, като спомагат за по-доброто схващане и терапия на болести - визия, която може да наподобява на разказ на Олдъс Хъксли, само че е доста действителна и притегля вниманието на учени в целия свят. 

В института " Пастьор " в Париж екипът, управителен от изследователката Мирия Рикети, се е посветил на основаването на минимозъци или по-точно мозъчни органоиди.

От стартирането на плана в края на 2020 година са се появили няколко хиляди органоиди, като стотици от тях се поддържат живи в биоферментатор. За невъоръженото око това са мънички топченца, съхранявани при 37 градуса по Целзий, които непрестанно се движат, с цел да циркулират нужните хранителни субстанции и да се предотврати слепването на органоидите.

Необходимо е малко пояснение: в природата след оплождането на яйцеклетката бързо се появяват така наречен плурипотентни стволови кафези, които имат дарба да генерират всички типове кафези в човешкото тяло - невронни, кожни и други. 

Японският откривател Шиния Яманака (Нобелова премия за медицина за 2012 г.) съумя преди по-малко от двадесет години да създаде способ, който прави допустимо препрограмирането в лабораторни условия на зрели кафези (черен дроб, неврони и др.). Тези " индуцирани плурипотентни стволови кафези ", за които се употребява съкращението iPS, са повратна точка в историята на човешката биология и разрешават доста нови проучвания, отбелязва Агенция Франс Прес.

От iPS кафези екипът на института " Пастьор ", въз основата на протоколи, създадени от разнообразни лаборатории, генерира мозъчни органоиди, като за няколко месеца получава структурирани кафези от по 3 - 4 милиметра.

" Това е нещо доста по-просто от човешката мозъчна кора, само че тези органоиди са построени от разнообразни типове кафези, които взаимодействат между тях ", изяснява Мирия Рикети. По принцип се основава " триизмерна конструкция, много близка до разрастващ се човешки мозък на двадесет седмици. "

Това е един от ключовете за схващане на интереса към тази революционна технология. Органоидите трансформират метода на проучване на клетките, а множеството проучвания сега се правят върху двуизмерни кафези.

Сложността на човешката биология обаче не постоянно може да бъде разбрана в две измерения и с един единствен тип клетка. " Някои медикаменти ще работят върху двуизмерни кафези. И тогава разбираме, че те не работят върху триизмерни кафези ", акцентира изследователката от института " Пастьор ".

Следователно прибягването до тези миниоргани предлага нови благоприятни условия за по-добро схващане на стадиите на болестта, действието и действието на дадена фармакологична молекула, нейната допустима токсичност. Това  съответства на желанието да се понижи потреблението на опити с животни, написа Българска телеграфна агенция. В по-широк проект, за екипа на Мирия Рикети тези органоиди вършат допустимо проучването на развиването на мозъчно заболяване. Това е основна опция за работа върху всички типове дегенеративни заболявания.

Органоидите са революционни и не се употребяват единствено в института " Пастьор ". Лаборатории по целия свят се занимават с сходни проучвания. Вече са основани човешки микрооргани на дебелото черво, простатата, белия дроб, гърдата или панкреаса.

Международно изследване, оповестено в научното списание " Нейчър ", демонстрира по-специален интерес към имплантиране на човешки мозъчни органоиди в мозъчната кора на млади плъхове за проучване на психиатрични болести.

До идната година органоиди от института " Пастьор " ще бъдат изпратени и на Международната галактическа станция, с цел да се дефинират резултатите на молекулярно равнище върху човешките мозъчни кафези от живота в космоса.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР