Човешка грешка е най-вероятната причина за тежката катастрофа на прелеза

...
Човешка грешка е най-вероятната причина за тежката катастрофа на прелеза
Коментари Харесай

Очаквано: Човешка грешка била причина за адската катастрофа край Орешец

Човешка неточност е най-вероятната причина за тежката злополука на прелеза край видинското село Гара Орешец, при която починаха трима души. Това съобщи пред Българска национална телевизия заместник-председателят на Националния ръб за следствие на катастрофи в железопътния превоз Бойчо Скробански.

Според него по-скоро би трябвало да се търсят субективни аргументи за конфликта сред локомотива на трен и товарен автомобил, при който починаха двамата машинисти и водача.

Сигнализацията се задействала при извозването на локомотива, което значи, че е работела, сподели още Скробански.

Сформирана е комисия, която да даде рекомендации за в допълнение обезопасяване на жп прелеза.

От през днешния ден сутринта е възобновено изцяло придвижването на влаковете по линията Видин-София, предава Българска телеграфна агенция. Железопътното трасе в региона на гара Орешец е освободено от четирите вагона и локомотива, както и от тежкотоварния камион, които се сблъскаха челно на охранителен прелез през вчерашния ден. При случая починаха трима души - двамата машинисти - на 47 година и на 57 година, и 48-годишният водач на камиона, всички от Видин.

Трима пасажери бяха леко ранени и незабавно им е оказана здравна помощ на място от пристигналите екипи на незабавна здравна помощ.

Тежкотоварният автомобил е с изцяло откъсната кабина, а интервенцията по освобождение на пътя от него продължи близо четири часа. Локомотивът, който е съществено деформиран, се намира на гара Орешец. Ремонтна група железничари извършваше оглед и демонтираше елементи от него.

Звуковата и светлинна сигнализация на прелеза работят, само че съгласно преминаващи през него водачи, заради мощното слънце светлините мъчно се виждат от избран ъгъл. Затова и те упорстват този прелез да бъде охранителен с бариери.

Днес локалните поданици с коли и каруци, както и товарните коли идващи от близката кариера, прекосяваха със боязън и нараснало внимание през прелеза. Всички споделят, че светлинната сигнализация мъчно се вижда, няма нужната видимост и има буйна растителност в непосредствена непосредственост сред пътя и релсите до прелеза.

От Националното разследване оповестиха пред публицисти, че се работи по всички версии довели до трагичния случай, лишил три човешки живота.

Още през вчерашния ден Националното разследване пое следствието на злополуката край гара Орешец. Досъдебно производството е формирано още с първия оглед, а следствието е под надзора на прокуратурата във Видин. От Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ осведомиха още през вчерашния ден, че прелезът край гара Орешец е бил с постоянна сигнализация.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР