Човекът, чийто живот е като сценарий на филм - Ян

...
Човекът, чийто живот е като сценарий на филм - Ян
Коментари Харесай

Шпионски скандали: Кой е Ян Марсалек и какво общо има с България?

Ч овекът, чийто живот е като сюжет на филм - Ян Марсалек, който се счита, че е управлявал българите, които са упрекнати във Англия за шпионаж в интерес на Русия. През миналата седмица се появиха редица забавни материали, плод на работата на проверяващи публицисти в разнообразни медии, работили върху случая Марсалек. 

Той е австрийски жител прочут до лятото на 2020 година като един от най-успешните млади предприемачи в Европа. Ръководи активността на компания, която някои назовават „ гордостта на немския финтех “ Wirecard. Всичко се трансформира за денонощие, когато излиза наяве, че в балансите на компанията липсват милиарди. Марсалек изчезва и става един от най-издирваните хора в света.

Това е история за доста пари, скъпи яхти, плаващи под горещото слънце на Южна Франция, красиви дами и шпионски игри. Още части от пъзела на двойнствения живот на Марсалек събраха екипи на предаването Zdf frontal на телевизия ZDF, Spiegel, австрийският Standards и съветската платформа за следствия The Insider. 

Новите следствия демонстрират, че е допустимо Ян Марсалек да е шпионирал за съветските секрети служби още до момента в който за обществото е бил предприемач. Как и по кое време стартира двойнственият му живот?

" Mного е мъчно да се дефинира по кое време са почнали шпионските действия, това би трябвало да се каже напълно ясно. Като публицисти можем да се ръководим единствено от документите, с които разполагаме. Но това, което най-малко можем да забележим, е, че най-късно 2014 година Ян Марсалек и тогавашната му съветска другарка последователно се включват в тези кръгове, които се занимават с въпросите на сигурността и военните в Русия ", оповестява журналистът от Zdf frontal Арндт Гинцел. 

През интервала 2014 година, 2015 година до 2020 година, Марсалек води лицемерен живот. " Tой е водил успореден живот. От една страна, като член на управителния съвет на огромна интернационална компания за финансови услуги - Wirecard, той пътува доста по света. Когато чета имейлите от това време, от време на време оставам с усещането, че рядко е бил в Германия. Той непрекъснато пътува ", споделя Гинцел, представен от.

" И в това време стартира да се занимава с въпроси на сигурността. Има много положителни връзки, да вземем за пример, с съветски консул в Германия. Пътува доста до Русия. В същото време води първокласен метод на живот в скъпи хотели. През уикендите по това време, да вземем за пример пътува в Украйна с приятелката си. Скача с парашут. Водил е един авантюристичен живот паралелно с работата си в управителния съвет на Wirecard, което може мъчно да бъде разбрано. Защото човек си мисли, че работата на един управител лишава доста време. Как съумява да се оправи с всичко това? Това се питах непрекъснато, когато виждах и четях за него ", добавя журналистът. 

В този интервал се появява и българската диря - Орлин Русев, апетитен за мозъка на шпионската клетка на българите, арестувани във Англия.

" Kонтактът сред двамата, съгласно документите, с които разполагаме стартира от началото на 2015 година Появява се имейл от Орлин Русев, който предлага на Марсалек специфичен телефон от китайски производител. Апаратът наподобява на мобилен телефон за работа навън. Към имейла е приложена фотография и лист с данни, показващ какво може да се прави с него. Tова, което можем да забележим е, че при започване на 2015 година ", показва Гинцел.

" Това, с което разполагаме, е връзката сред Орлин Русев и Ян Марсалек, когато Марсалек е комуникирал през служебния си имейл адрес. Прави усещане, че той употребява служебния си компютър и имейл адрес, единствено когато няма друга опция. Ако сега няма телефон, с цел да написа в Telegram, да вземем за пример. Мисля, че в действителност те са общували доста подмолно ", споделя проверяващият публицист. 

" Забелязва се, че липсва връзка, а след това внезапно се появява имейл, в който Марсалек написа: " Телефонът ми изчезна, можеш ли да напишеш известие на изводи ми екран, че намерилият телефона ще получи хиляда евро ".

По-късно Орлин Русев явно се пробва да открие телефона му, което беше доста забавно за нас, тъй като демонстрира, че явно е имал опция и средства да следи телефоните. И му дава отговор: " Опитвам се да провеждам нещата с телефона ти, само че за жалост, е изключен ".

Всичко това се случва през лятото на 2015 година След това водят техническа полемика дали могат да трансферират немския телефонен номер на Марсалек към чешка мрежа. Питахме се за какво го прави? Защо Марсалек желае да трансферира номера си в чешка мрежа? Тогава специалистите ни споделиха, че евентуално се пробва да се ваксинира против наблюдаване. Но в по-голямата си част, това са нашите догатки ", прибавя той. 

2020 година е. Wirecard банкрутира, в балансите на компанията липсват милиарди. Марсалек отпътува за Филипините, с цел да откри изчезналите пари и да потвърди, че е почтен. Никога не се връща, а пътуването до Филипините се оказва инсценировка. До момента беше известно, че през Беларус Марсалек е достигнал до Русия. Работата на журналистическите проверяващи екипи хвърля нова светлина по какъв начин тъкмо го е направил.

" Известно е, че Марсалек е бил подкрепян от двама някогашни чиновници на австрийските секрети служби и на процедура е напуснал Германия и Европейски Съюз в посока Беларус. Оттам явно е избягал в посока Москва. След това дълго време не беше ясно какво в действителност е станало с Марсалек. А новите следи в последна сметка водят към средите на православната черква. Според последната информация Ян Марсалек има персонална карта със идентичност на съветски православен духовник. Има и паспорти или копия на паспорти, които демонстрират това. Колегите и са се пробвали да беседват с този духовник. Той обаче не е поискал да отговори на никакви въпроси ", акцентира Гинцел.

Лятото на 2023 година е. Избухва новината за българите упрекнати в шпионаж в интерес на Русия във Англия. Сред тях не просто е Орлин Русев, който е апетитен за мозък на групата. А раздавалият им задания е Ян Марсалек, което би трябвало да значи, че Русев и Марсалек са траяли с връзката си и след бягството на Марсалек в Русия.

Властите във Англия проверяват интервала от 2020 година до 2023 година. Какво се знае за връзката сред Русев и Марсалек през това време?

" Проблемът е, че разполагаме единствено с имейли. Знаем, че Русев и Марсалек са имали връзка. Знаем, че други хора от този кръг са основали телекомуникационни компании дружно с Русев, наред с други неща. Това е бил кръг от хора, които са имали доста общо с мобилните телефони. Подозирам, че това има нещо общо с обстоятелството, че Ян Марсалек е имал афинитет към тематиката. Той се интересува от технологиите за криптиране и наблюдаване. Що се отнася до интервала след 2020 година и английската клетка, единственото, което можем да кажем сега, е, че са им повдигнати обвинявания - на 5, а в този момент към този момент и на 6 души. Всички те са с българско поданство. У тях са открити няколко подправени документа. В момента те са в ареста в очакване на правосъден развой ", прецизира той. 

Единствената връзка на Марсалек със страната ни ли са българите в ареста във Англия? През миналата седмица в някои български медии се появи информация, че Марсалек е опитал да купи Летище София, информацията се базира на съветския вид на следствието на The Insider.

Имат ли немските проверяващи публицисти такава информация?

" Не, за жалост не мога да кажа нищо по този въпрос. Разговаряхме с един от контактите на Русев. Бизнес сътрудник - Антон Гришаев, който също се появява в нашите имейли. Търсихме го отдавна - в Прага, в латвийската столица Рига. В последна сметка някой ни оказа помощ да се свържем с него. И Гришаев сподели: " Да, срещнах Русев за първи път на летището в България ". Той разказва Русев като човек, който доста приказва. Смяташе, че някои неща са невероятни или пресилени. Каза още, че Русев е имал странни хрумвания. И тези хрумвания явно включват опитите да се наблюдават посредством тази мобилна телефонна мрежа SS7 други телефони. Той удостовери това индиректно. Но дали Марсалек се е интересувал от закупуването на летището в София, ние самите не знаем ", сподели журналистът. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР