Човек се учи, докато е жив и за знанието възраст

...
Човек се учи, докато е жив и за знанието възраст
Коментари Харесай

Рекорд: На 88 години е най-възрастният докторант у нас

" Човек се учи, до момента в който е жив и за знанието възраст няма ". Това потвърждава най-възрастният докторант в България, който е на 88 години.

Преди 65 години приключва първото си висше обучение, а през днешния ден чака петата си тапия.

За първи път прекрачва прага на Факултета по Журналистика преди осем години. Тогава приключва магистратура, а в този момент 88-годишният Петър Шойлев към този момент е и докторант.

„ Може би се падат пет или шест образования, в случай че броя и по дипломите, и по книжките, само че за мен това не е толкоз значимо, а по-скоро е значимо какво е останало в теб от това обучение и дали използваш пълноценно това, което си научил. Защото образованието като самоцел не е обучение “, описа той.

Петър дава образец на студентите и сътрудниците си какво в действителност значи да бъдеш " безконечния студент ".

„ Смятам, че мога да бъда образец защото, когато получавах тази тапия и в залата бях с тогата и всички студенти станаха и започнаха да пляскат. Колегите ме одобриха доста забавно, изобщо като еднакъв с тях. Досега си останахме в доста положителни връзки, приказваме си на дребните имена, поздравяваме се по другите дати. Поддържаме си обществен контакт не може да се каже тъкмо, само че поддържаме положителни връзки “, сподели Петър Шойлев.

Той пази дисертация на тематика " Характеристики на актуалната подигравка в пресата ".
Петър остава и един от обичаните студентите на преподавателите.

„ Петър Шойлев беше един от най-колоритните ми студенти. Тъй като е наслаждение да се работи със студент, докторант, който има неговия темперамент, неговото възприятие за комизъм, неговата широкоскроеност. Той ме е зареждал, вдъхновявал ме е, тъй като това е в действителност нещо удивително и в това време толкоз разумно и естествено – човек да учи през целия си живот. Да надгражда и да надгражда. Още нещо, споделям го с лек сантимент, това е обичаната ми максима – младостта, същинската младост, настава с възрастта “, съобщи проф. д.н. Любомир Стойков.

Освен това Петър знае и четири езика, може да свири на пиано, а когато желае да си почине от ученето – пътува. Досега е обиколил 65 страни.

„ В свободното си време се занимавам с проучване на британски език. Всеки ден отивам на учебно заведение от 13:30 часа до 15:30 часа без спиране. И там съм сред младежи също.
Хората на моите години – някои спят, втори вършат туршии, трети се събират на приказки и приказват какъв брой са нещастни, четвърти си разправят разнообразни типове заболявания, само че съгласно мен хората би трябвало да вършат рационални, практични неща. Според мен би трябвало да спортуват, да се занимават с музика, да четат книги, да вземат участие в клубове, в които се играе шах “, добави Петър Шойлев.

„ Д-р Шойлев е рекордьор по дълголетно обучение и просветително дългоденствие, съгласно мен има подобен тренд и този тренд демонстрира, че в действителност няма по-велико нещо от това непрекъснато да се усъвършенстваш във всевъзможен духове, учебен проект “, сподели проф. д.н. Любомир Стойков.

Така 88-годишният Петър си потегля от университета, само че сигурно ще се върне още веднъж.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР