Членовете на Евразийския икономически съюз подписаха споразумение за свободна търговия

...
Членовете на Евразийския икономически съюз подписаха споразумение за свободна търговия
Коментари Харесай

Евразийският икономически съюз подписа споразумение за свободна търговия с Иран

Членовете на Евразийския стопански съюз подписаха съглашение за свободна търговия с Иран, заяви съветското министерство на стопанската система, представено от Ройтерс Ройтерс.

Договорът ще размени сходно съглашение, което имаше краткотраен темперамент и беше в действие от 2019 година Новата договорка ще бъде непрекъсната.

Предходното съглашение улесни взаимната търговия с Иран и я усили до 6.2 милиарда $ през 2022 година по отношение на 2,4 милиарда през 2019 година Новият контракт ще отстрани митата върху съвсем 90 % от стоките и ще откри преференциален режим за съвсем цялата търговия сред Русия и Иран.

Според съветския министър на стопанската система договорката ще разреши на съветския бизнес да спести към 27 милиарда рубли годишно.

Евразийският стопански съюз включва Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Русия.

На срещата на върха в Санкт Петербург, с изключение на домакина Владимир Путин, участваха министър председателят на Армения Никол Пашинян и президентите на Беларус Александър Лукашенко, на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, на Киргизстан Садир Жапаров.

На форума беше разисквана активността през миналата година под председателството на Русия и бяха подписани пакет от документи.

След форума президентът на Беларус Лукашенко разгласи пред публицисти, че съгласно него Армения няма да напусне организацията, каквито информации се появиха в последно време.

" Ако Армения желае да загине стопански, може да я загубим. Но аз нямам доверие това да се случи, арменците не са глупави хора ", посочи Лукашенко.

Според Лукашенко в Ереван добре са взели образец от това, което се случи с Афганистан.

" Арменците ясно видяха какво се случва, когато американците захвърлят своите спътници ", разяснява беларуският президент.

Той не счита, че Западът ще помогне на Армения по какъвто и да било метод.

" Кой ще им помогне? Там, в Европа, Франция се пробва нещо да направи. Но те първо би трябвало да се оправят със личните си проблеми, по-късно да се пъхат в Кавказ. Те със личните си проблеми не могат да се оправят... И арменците виждат това ", заключи беларуският президент.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР