Членовете на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства

...
Членовете на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства
Коментари Харесай

Търговците на едро отговарят: Не задържаме лекарства в складовете си

Членовете на Българската асоциация на търговците на едро с медикаменти (БАТЕЛ) не задържат медикаменти в складовете си. Това сподели Оля Василева, шеф на БАТЕЛ. Дори и измежду някои търговци на едро да има такава процедура, то те не са част от асоциацията и е редно институциите да създадат инспекции, добави тя.

По рано през днешния ден заместник-министърът на опазването на здравето Александър Златанов сподели пред публицисти, че има данни, съгласно които търговци на едро съзнателно задържат медикаменти в складовете и това е една от повода за дефицит на някои лекарства. Василева уточни, че по време на днешното съвещание на Специализирания съвет за надзор над лекарствоснабдяването Златанов не е споделял информация за задържане на медикаменти в складовете.

Искането на аптеките да знаят какви са наличностите в складовете на едро Василева разяснява, че Специализираната електронна система за следене и разбор (СЕСПА) на лекарствените артикули е задоволително транспарантна, тъй че да дава действителен достъп на институциите да знаят за кои медикаменти е допустимо да има дефицит. Ние всекидневно докладваме наличностите в Изпълнителната организация по медикаментите и от организацията във всеки миг могат да видят къде какви наличия има, не знам за какво и аптеките желаят да „ виждат “, добави Василева. По думите ѝ е допустимо даден търговец на едро да доставя една аптека с избран медикамент, само че да не дава същия медикамент на друга аптека поради няколко вероятни аргументи – подписани избрани контракти, неизвършени заплащания, уместност във взаимоотношенията.

Смятам, че ние работим добре като заинтригувана страна във веригата за доставки, сподели още Василева. До идната седмица ще изработим рационални оферти за работещи решения, добави тя.

В БАТЕЛ членуват националните дистрибутори „ Софарма трейдинг “, „ Фьоникс фарма “ и „ Консумфарм “, като отвън асоциацията има още двама национални дистрибутори, само че търговците на едро с медикаменти са над 300, уточни още Василева.

Личното ми мнение е, че в случай че в действителност се реализира надзор върху съществуващите електронни системи, ще имаме действителен взор върху наличностите на пазара, добави Василева. Системата за верификация задължава аптеките, когато отпускат лекарство по лекарско наставление, да го отписват от системата. Ако всички аптеки го вършат, ще имаме изясненост къде отиват медикаментите и действителни данни за пазара, сподели още Василева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР