Членовете на Американския Сенат предложиха да се въведат санкции срещу

Членовете на Американския Сенат предложиха да се въведат санкции срещу ...

Сенатор-републиканец предлага конкретни мерки срещу Турция и Ердоган заради Сирия.

Членовете на Американския Сенат предложиха да се въведат санкции срещу активите на висшето ръководство в Турция, включително и срещу президента на страната Реджеп Ердоган. Предложено е и да се въведат визови ограничения за високопоставени чиновници. Това пише в проект на документ, публикуван в Twitter профила на влиятелния сенатор-републиканец Линдзи Греъм.
"Да се въведат санкции срещу активите в САЩ срещу следните политически лидери: президента, вицепрезидента, министъра на външните работи, министъра на финансите, министъра на търговията, министъра на енергетиката и природните ресурси", пише в документа, съобщи РИА Новости. 
Предполага се, че евентуалните санкции срещу енергийния сектор ще се разпространят върху всички чуждестранни граждани, които доставят стоки и услуги, технологии, информация и друга помощ за "подкрепа на вътрешното турско производство на гориво и природен газ за използването им за въоръжените сили."
Освен това се предлага покупката на руските ЗРК С-400 да се провъзгласи за "съществено" нарушение на американския Закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA), "което автоматично влече санкции срещу Анкара", пише още в документа. Предлага се и да се установи забрана за оказването на военна помощ на Турция, в частност за продажбата на военна продукция, услуги, технологии и материали за въоръжените сили на републиката, а така също и да се забрави доставката на боеприпаси за турската армия.
Вчера, 9 октомври, Ердоган обяви началото на военна операция в Северна Сирия, насочена срещу Работническата партия на Кюрдистан и "Ислямска държава". По данни на министерството на отбраната на Турция военните са нанесли удари по 181 цели на кюрдски формирования. Още преди началото на операцията от Вашингтон заявиха, че няма да участват във военната операция на Турция и ще напуснат района на провеждане. По-късно САЩ уточниха, че не извеждат всичките си войски от Сирия, а премества онези, които се намират на север. 
Доставката на руски ПВО, системи, започнала в средата на юли, изостри отношения между САЩ и Турция. Вашингтон поиска Ердоган да се откаже от сделката в замяна на американските комплекси Patriot.
На 10 октомври ООН и Арабската лига се събират заради операцията на Турция в Сирия. Повече за предстоящата среща може да видите в ТАЗИ СТАТИЯ.

Източник: actualno.com