Членове на семейството, приятели, непознати, срещнати на улицата, видни личности,

...
Членове на семейството, приятели, непознати, срещнати на улицата, видни личности,
Коментари Харесай

Хората могат да разпознаят 5000 лица

Членове на фамилията, другари, непознати, срещнати на улицата, видни персони, които се появяват на екраните на смарт телефони и на телевизионния екран - хората могат да разпознаят приблизително 5000 лица, сочат резултатите от проучване, представени от Франс прес.

През по-голямата част от историята на човечеството хората са живели на дребни групи, включващи стотина души, само че през последните няколко века настъпи коренна смяна.

Изследването на учени от университета в Йорк, Англия, демонстрира, че способността ни за лицево различаване ни разрешава да създадем всекидневно обзор на хиляди лица, виждани на постоянно посещавани места, на екраните на смарт телефони ни или на телевизионния екран.

" В всекидневието имаме навика да идентифицираме другари, сътрудници, известни персони, както и доста други хора “, съобщи Роб Дженкинс от катедрата по логика на психиката в университета. „ Но никой не е открил броя лица, които хората действително разпознават ".

За задачите на проучването Дженкинс и екипът му поискали от участниците да упоменат броя лица, за които си спомнят в персоналния си живот. След това доброволците трябвало да си спомнят броя на хората, които са разпознали, без да ги познават.

На участниците били показани и хиляди фотоси на известни персони. Доброволците трябвало да посочат кои известни персони са разпознали. Оказало се, че всеки участник може да разпознае сред 1000 и 10 000 лица.

" Констатирахме, че хората разпознават приблизително към 5000 лица ", означи Дженкинс. Учените считат, че получените резултати могат да допринесат за създаване на компютърни стратегии за лицево различаване, които са все по-често употребявани на летища и в следствия на закононарушения.

Резултатите от проучването са оповестени в Proceedings of the Royal Society B.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР