Членове на Националната федерация Култура“ към КТ Подкрепа“ протестира заедно

...
Членове на Националната федерация Култура“ към КТ Подкрепа“ протестира заедно
Коментари Харесай

Протестират служители в галерии, библиотеки и музеи

Членове на Националната федерация „ Култура “ към КТ „ Подкрепа “ стачкува дружно със чиновници от държавни музеи, галерии и библиотеки. Причината са незадоволителните средства за развиване на институциите в Закона за държавния бюджет, както и несъблюдение на контрактуваното съглашение сред Министерството на културата и синдикатите от 1 август 2021 година

„ 830 лв. е междинното заплащане в музеите при междинна 1672 лева междинна заплата за страната. Работата е доста виновна – запазване на културно-историческото завещание “, означи пред Радио София Кирил Бинев, ръководител на национална федерация „ Култура “. Той добави, че не може да се разчита на отплата със средства по планове. През 2021 година от 8 млн. лева за планове в музеи и галерии са усвоени единствено 5 милиона.

Сред културните институции ще стачкуват съвсем всички като някои ще затворят порти, а други алегорично.

„ Ние няма да затворим вратите, тъй като за през днешния ден има планувано. В нашия митинг няма безусловно никаква политическа интервенция или самодейност. Къде е нашият министър? Май е по-добре да се преместим към Министерството на финансите – очевидно там се вземат решение проблемите “, сподели синдикалистът Ивайло Кънев от Националния исторически музей.

На кротичък митинг излязоха и от Столичната библиотека. Здравка Шейретова сложи някои от синдикалните претенции, свързани с повече средства за книги, за възстановяване изискванията за опазване на книжовната памет, нова методика а установяване бюджетите на библиотеките според от техните индикатори за дейностите и други.

Шейретова уточни, че сега се открива филиал на Столичната библиотека в „ Овча купел “, без за това да са ориентирани спомагателни целеви средства.

Чуйте репортажа по тематиката на Йоана Георгиева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР