Започва процесът срещу мъж, обвинен в прегазване на мюсюлманско семейство в Канада

...
Членове на мюсюлманската общност и защитници на правата в Канада
Коментари Харесай

Членове на мюсюлманската общност и защитници на правата в Канада призовават за справедливост по време на процеса срещу мъж, обвинен в умишлено прегазване на мюсюлманско семейство в провинция Онтарио през 2021 г. трябва да започне.

Изборът на съдебни заседатели започва във вторник в процеса срещу Натаниел Велтман, който е изправен пред четири обвинения за убийство от първа степен и едно обвинение за опит за убийство за нападението от 6 юни 2021 г. в Лондон, град на около 200 км (125 мили) западно от Торонто.

Салман Афзал, 46, съпругата му Мадиха, 44, тяхната 15-годишна дъщеря Юмна и майката на Салман, Талат, 74, бяха убити, след като бяха прегазени с пикап, докато бяха на разходка. Деветгодишният син на двойката е тежко ранен.

Тогава властите казаха, че семейството е било „набелязано заради ислямската си вяра“ и оттогава са обвинили Велтман в престъпления „тероризъм“.

„Ние ще следим отблизо този процес“, каза групата за защита на Националния съвет на канадските мюсюлмани в изявление в понеделник следобед.

„Справедливостта трябва да бъде въздадена“, каза роднината Шаукат Ризви пред вестник Toronto Star преди съдебното производство тази седмица, което се провежда във Върховния съд на Онтарио в град Уиндзор.

„Ние имаме доверие в канадската съдебна система“, каза Ризви.

Убийствата подновиха травмата за членовете на мюсюлманската общност в цяла Канада, много от които все още се разтърсваха след смъртоносното нападение през 2017 г. в джамия в Квебек Сити и смъртоносното намушкване с нож в друга джамия в Торонто през 2020 г.

Това също накара правителството на министър-председателя Джъстин Трюдо да проведе национална среща на върха за ислямофобията, а през януари тази година Канада назначи първия си специален представител, който да се заеме с проблема.

Представителят Амира Елгауаби каза, че вторник ще бъде „тежък за роднините на семейство Афзасал и техния оцелял син“, както и за членовете на мюсюлманските общности в Лондон и в цяла Канада.

„Няма да забравим: Талат, Мадиха, Юмна, Салман“, написа Елгаваби в социалните медии.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР