Членове на Европейския парламент (ЕП), представители на Комисията по култура

...
Членове на Европейския парламент (ЕП), представители на Комисията по култура
Коментари Харесай

Представители на Комисията по култура и образование в ЕП посетиха Етнографския музей „Етър” в Габрово

Членове на Европейския парламент (ЕП), представители на Комисията по просвета и обучение, посетиха Етнографски музей навън /ЕМО/ „ Етър ” в Габрово.

Ръководител на групата бе Богдан Здроевски. В състава на задачата бяха още Сабине Ферхайн, Богдан Вента, Светослав Малинов, Момчил Неков и Джули Уорд.
Директорът доцент доктор Светла Димитрова акцентира какъв брой значимо е за музейната общественост в страната наличието на политици и специалисти от толкоз значима институция, каквато е Екологичен потенциал.
„ Музеят се радва на извънредно добра посещаемост. Ние не страдаме от неналичието на пари, а се нуждаем от подкрепяне на идеята ни, обвързвана с опазването на старите занаяти и намирането на хора, които желаят да се занимават с тях ”, сподели доцент доктор Димитрова.
Директорът на ЕМО „ Етър ” съобщи, че това е проблем в цяла Европа.
„ Занаятите сега са в рецесия и в случай че ние успеем да осигурим модерно приложение на занаятчийската продукция, бихме създали значима крачка за тяхното запазване. ”
Доц. Светла Димитрова осведоми евродепутатите от Комисията по просвета и обучение в Екологичен потенциал за най-голямото годишно събитие в „ Етър ” – Международния панаир на обичайните занаяти. Светла Димитрова сподели, че разчита на поддръжка за определяне на контакти с майстори или занаятчийски организации, които да вземат присъединяване в последващи издания на събитието.
По време на диалога бе обрисувана нуждата от разширение на опциите за продан на опит сред експерти от музейните общности в разнообразни страни.
Членовете на европейския парламент, които посетиха ЕМО „Етър“, бяха поздравени от Нела Рачевиц, зам.-кмет на Община Габрово. Пред политическите фигури и специалистите тя направи къс преглед на обстановката в българските музеи и нуждата от тяхната рационализация. От страна на Община Габрово в срещата се включи и Даниела Василева, шеф на дирекция „ Образование и обществени действия ”.
Богдан Здроевски и сътрудниците му показаха отличните си впечатления от музея навън в Габрово и споделиха своя опит от работата на такива музеи в други страни.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР