Член на Гордите момчета получава 10 години затвор за бунт в Капитолия в САЩ, крещи Тръмп спечели

...
Трети член на крайнодясната група Горди момчета получи дълга присъда
Коментари Харесай

Трети член на крайнодясната група "Горди момчета" получи дълга присъда затвор тази седмица за участието си в атаката срещу Капитолия на Съединените щати през 2021 г.

46-годишният Доминик Пецола от Рочестър, Ню Йорк, беше осъден на 10 години затвор в петък, след като беше заловен на видео с помощта на полицейски щит, за да си пробие път в сградата на Капитолия на 6 януари, 2021 г.

Докато изрази съжалението си в навечерието на присъдата, Пецола напусна съдебната зала във Вашингтон, окръг Колумбия, повтаряйки подкрепата си за лъжата, която накара мнозина да щурмуват законодателния орган на САЩ.

„Тръмп спечели“, каза той, като вдигна юмрук във въздуха, преди да бъде ескортиран.

Поддръжници на тогавашния президент Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия, за да се опитат да попречат на американските законодатели да удостоверят изборната победа на демократа Джо Байдън през 2020 г.

Мнозина бяха мотивирани от фалшивото твърдение, представено от Тръмп и неговите съюзници, че вотът е бил „нагласен“ срещу републиканеца и „откраднат“ от неговите опоненти.

По време на изслушването за присъдата в петък американският окръжен съдия Тимъти Кели каза, че Пецола е изиграл „значителна роля“ в събитията от онзи ден, създавайки възможност за други да влязат в сградата.

„Ти наистина по някакъв начин беше върхът на копието, което позволи на хората да влязат в Капитолия“, каза Кели.

Той добави: „Това, което се случи, беше национален позор.“

Изслушването дойде ден след като Кели наложи 15-годишна присъда на колегата си, Гордото момче, Закари Рел и 17 години на Джоузеф Бигс, вторият най-дълъг затвор, присъден на всеки участник в бунта на Капитолия.< /p>

Пет горди момчета – включително Бигс, Рел и Пецола – бяха осъдени през май за ролята им в нападението.

Всички съобвиняеми с изключение на Пецола бяха признати за виновни в бунтовнически заговор, рядко, но сериозно обвинение, което твърди, че обвиняемият е планирал да използва сила, за да се противопостави на правителството на САЩ.

Пецола обаче беше единственият обвиняем по това дело, осъден за нападение над полицай.

Той беше признат за виновен по шест престъпления, включително възпрепятстване на официално производство, унищожаване на държавна собственост и грабеж, включващ държавна собственост. Прокурорите поискаха той да бъде осъден на 20 години затвор.


Гордите момчета описват себе си като „шовинисти“, създали „прозападна братска организация за мъже“. Организацията включваше „Министерство на самоотбраната“, което се спусна на Капитолия на 6 януари.

Въпреки че е бил сравнително нов в групата, Пецола е бил „подбран на ръка“, за да служи като „момче на митинга“ по време на бунта на Капитолия, според прокурорите.

„Той беше ентусиазиран пехотинец в този заговор“, каза прокурорът Ерик Кенерсън пред съда в петък.

Прокурорите обвиниха Пецола, че е нападнал полицейския служител на Капитолия Марк Оде, като му е снел щита за борба с безредиците и го е бутнал на земята. След това Пецола използва щита, за да разбие прозорец на западния балкон на Капитолия, позволявайки на бунтовниците да влязат.

По време на производството в петък Пецола се извини на Оде, наричайки действията му „безразсъдни“.

„Стоя пред вас със сърце, пълно със съжаление“, каза той пред съда. „Никога не трябваше да пресичам бариерата на Капитолия онзи ден.“

Повече от 1106 участници в бунта на Капитолия са арестувани и 632 са се признали за виновни по федерални обвинения.

Самият Тръмп е изправен пред две наказателни обвинения, свързани с усилията му да отмени резултатите от изборите през 2020 г., включително едно на федерално ниво, което споменава атаката от 6 януари.

Стюарт Роудс, основател на крайнодясната група Oath Keepers, беше осъден през май на 18 години затвор – най-дългата присъда от всеки участник в бунта на Капитолия до момента.

Бившият лидер на Гордите момчета, Енрике Тарио, също трябва да бъде осъден следващата седмица.

И Роудс, и Тарио бяха осъдени за бунтовнически заговор в отделни случаи.

„Тарио вероятно ще получи изключително строга присъда“, съобщи Майк Хана от Ал Джазира от Вашингтон, окръг Колумбия, в петък.

„Във всички тези случаи обаче присъдите все още са по-малко от това, което прокуратурата иска. В някои случаи прокуратурата е поискала до 30 години затвор.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР