[Chivas Venture] Още по темата Проект за осигуряване на работа

...
[Chivas Venture] Още по темата Проект за осигуряване на работа
Коментари Харесай

Бизнеси за 1 милион долара

[Chivas Venture] Още по тематиката
Проект за обезпечаване на работа на бездомни хора завоюва Chivas Venture 2018

Компанията Change Please получи финансиране от 350 хиляди $
28 май 2018
Върти ми се една муха

NASEKOMO трансформира органичните боклуци в храна за ларви, които са различен източник на протеини за животни
19 яну 2018 Българският участник Nasekomo стигна до полуфинала в четвъртото издание на състезанието за обществено предприемачество Chivas Venture. Успешният бизнес съставлява композиция от облага и обществена ангажираност. Това е мотото на интернационалната конкуренция Chivas Venture, която за четвърта година избра започващи компании от 27 страни, в това число и България, с планове, които работят в интерес на обществото и усъвършенстват живота на хората. Най-перспективните от тях имаха опция да получат абсолютно финансиране от общия награден фонд в размер на един милион $.

Chivas Venture обичайно се организира в няколко стадия. В началото на годината всяка от страните участнички провежда местна конкуренция, с цел да излъчи компания, която да се състезава на интернационално равнище. България показа компанията Nasekomo, която трансформира органичните боклуци в храна за ларвите на черната муха, които след това могат да бъдат употребявани за високопротеинова храна в отглеждането на животни. Още на старта на световното предизвикателство определените 27 бизнесмени от целия свят имаха опция да наберат финансиране посредством онлайн гласоподаване, в което бяха разпределени 200 хиляди $. Всички започващи компании минаха и през редица бизнес образования, с цел да се приготвят за финалите на Chivas Venture през май в Амстердам. Едва девет плана, измежду които и този на Nasekomo, стигнаха до полуфинала на конкуренцията, което е и най-хубавото българско достижение през годините на състезанието.

На огромния край се състезаваха пет компании за оставащата сума от 800 хиляди $. Това бяха холандската Mestic, която трансформира кравешката тор в текстил, английската Change please, учаща бездомни хора на бариста умения, The Picha Project от Малайзия, осигуряваща работа на бежанци, включвайки ги в процеса по подготвяне и доставка на храна, change:WATER Labs от Съединени американски щати, които създават евтини тоалетни, и испанската BraiBook с устройство за преобразяване на електронни книги, налични за слепи хора. Всички те получиха финансиране от Chivas Venture за развиване на плановете им. Избрахме три от започващите компании - спечелили в тазгодишния конкурс, които описват за историята на бизнесите им с идея. Кафе от бездомници

Change please, Англия, премия от 350 хиляди $

Джамал Езел дълго време следи хората на улицата, просещи пари с картонени чаши за кафе. " Във Англия се пият приблизително по две чаши кафе дневно. Хрумна ми, че можем да му придадем добавена стойност, като в същото време купуващите си кафе оказват помощ на бездомните и трансформират предубежденията си към тях ", споделя той.

Така се ражда концепцията на Езел да отвори заведения, в които да наема бездомни хора да пекат, подготвят и продават кафе. Заплатата на чиновниците е 10.20 паунда на час, а по думите му след 10 дни работа те към този момент не живеят на улицата. Екипът на Change please работи в партньорство с благотворителни организации, които им предлагат бездомни хора, отговарящи на критериите: да могат да поддържат връзка добре с клиенти, да са виновни към парите си, да са почтени и да желаят да работят, а не просто да целят изкарване на бързи пари. Компанията е учредена през 2015 година и е огромният победител в Chivas Venture 2018.

Социално виновният бизнес на Езел стартира още от покупката на кафето от дребни фермери, а чашите, които употребяват при продажбата му, са биоразградими. " Една чаша капучино при нас коства 2.50 паунда, което е междинна цена за страната, като с това демонстрираме на клиентите ни, че макар обществения аспект на бизнеса ни ние желаеме да сме устойчиви и няма да вършим взаимни отстъпки по отношение на качеството на продукта ", изяснява Езел. Към момента компанията е построила над 22 кафенета във Англия, а през програмата са минали над 210 души, като 82% от тях са останали на работа над 6 месеца, а някои по-късно са намерили друго професионално развиване.

" Имаме наши кафенета и в огромни бизнес офиси като Bank of England, UBS, PWC, а кафетата се оферират и в голям брой супермаркети ", споделя още създателят на Change please. Екипът на английската компания към този момент е 23 души и е получила вложения през годините в размер на 400 хиляди паунда, като измежду вложителите в компанията е Virgin Group. " Благодарение на инвестицията от 350 хиляди $ ще можем да наемем още над 600 души, да открием спомагателни кафенета и да стъпим на нови пазари. Целта ни са Съединени американски щати и Австралия ", прибавя Езел. E-книги за незрящи

BraiBook, Испания, премия от 150 хиляди $

Историята на испанската компания стартира преди четири години, когато създателят й Карлос Доминич пътувал с рейс, четейки електронната си книга, а до него седнал незрящ човек. От диалога си с него той схванал, че книгите, написани на Брайловата писменост, са извънредно малко, сложни за намиране, тежки и доста скъпи.

" Например цената на една книга от поредицата за Хари Потър коства 150 $ и тежи 6 кг ", изяснява пред " Капитал " Ерик Сикарт, шеф " Бизнес развиване " на BraiBook, който показа плана в конкуренцията. Така през 2014 година Доминич взема решение да сътвори устройство, което елементарно може да трансформира всяка електронна книга в такава, подобаваща за незрящи хора. Компанията стартира да създава портативен електронен читател с размера на отдалечено, на който се придвижват електронни книги и автоматизирано се превеждат на Брайловата писменост. Хващайки го, хората с нарушено зрение могат да усетят с показалеца си всяка писмен знак с помощта на движещите се точки на повърхността на устройството.

" Потребителят не би трябвало да употребява спомагателна стратегия, устройството работи тъкмо като флаш памет и може да побере над 4 хиляди електронни книги. При непрекъсната работа батерията му устоя 7 часа, а зареждането става доста бързо ", прецизира още Сикарт. Скоростта, с която незрящите могат да четат през устройството, също се контролира, а измежду спомагателните функционалности е и опцията за слушане на аудиокниги. Устройството може да бъде купено от уеб страницата на BraiBook, а цената му е 395 евро, което по думите на компанията се равнява на цената на едвам 2-3 книги на Брайловата писменост. Екипът на BraiBook е формиран от 5 души на цялостно работно време, а получените досега вложения са 350 хиляди евро. " С новата инвестиция от 150 хиляди $ би трябвало да индустриализираме производството, да стъпим на нови пазари като Съединени американски щати, Англия и Германия. Сред проектите ни е и създаването на платформа, през която незрящите да имат достъп до книги, вести, блогове, езикови курсове и други ", споделя Ерик Сикарт. Вместо WC

Change: water labs, Съединени американски щати, 50 хиляди $ инвестиция

Преди пет години, работейки по план към НАСА за филтриране на водата в Международната галактическа станция, Диана Йосеф схваща, че доста разрастващи се страни по света са наранени от казуса с неналичието на тоалетни и отходни системи.

" Разучавайки тематиката, разбрах, че казусът е доста по-голям. Много постоянно дами и млади девойки са насилвани, до момента в който са принудени да правят естествените си потребности навън ", споделя Йосеф пред " Капитал ". Тя стартира опити в основаването на евтини тоалетни, които нямат потребност от спомагателна инфраструктура като електричество или канализация, с цел да действат, и могат да се самопречистват. Така Йосеф дружно с екипа й създава торбичка, направена от новаторска мембрана, която се слага в тоалетните и спомага за тяхното пречистване, изпарявайки течността в тях. Тези торбички могат да бъдат сменяни и единствено един път в месеца, което съгласно компанията в допълнение неколкократно понижава разноските по поддръжка. Така цената на една тоалетна ще бъде към 200 $. За момента от Change: water labs имат подготвен първообраз на продукта, само че възнамеряват идната година да стартират с първите съоръжения, като за задачата ще работят с компании и неправителствени организации, които оказват помощ за построяването на санитарни възли в небогати региони по света.

" За под 100 хиляди $ успяхме да развием концепцията до работещ артикул с помощта на подкрепящата ни стартъп общественост в Съединени американски щати, по тази причина имам вяра, че планът ни има бъдеще ", споделя още Йосеф. Към момента екипът на компанията е формиран от 10 души, от които 6 на цялостен работен ден и няколко доброволци.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР