Чиповете вече се използват в медицината, през следващите 5-10 години

...
Чиповете вече се използват в медицината, през следващите 5-10 години
Коментари Харесай

Професор: До 50 години чиповете стават част от нас - особено в медицината

Чиповете към този момент се употребяват в медицината, през идващите 5-10 години ще стане всекидневно да се усъвършенства зрението посредством чипове, огромни пробиви се чакат на хоризонта до 50 години. Това съобщи професор Михаил Лебедев пред РИА Новости, представени от БГНЕС. 

По-рано " Комерсант " заяви, че Русия създава програмата " Мозък, здраве, разсъдък, нововъведения на 2021-2029 година ", в границите на която се възнамерява имплантиране на чипове в човешкия мозък. Документът е създаден от Руската академия на науките взаимно с Московския държавен университет и се твърди, че е утвърден от президента Владимир Путин. По-късно обаче президентският прессекретар Дмитрий Песков означи, че не знае нищо за такава стратегия. В същото време в материала се приказва за желанието да се разработят интерфейси човек-машина и редица медицински чипове.

" Възможни са сходни хрумвания за ръководство благодарение на импланти в мозъка или разширение на функционалностите на мозъка. Всичко това ще стане действителност с течение на времето... Не мога да кажа, че това ще стане действителност през идващите 10 години, само че през идващите 50 години ще следим ярки демонстрации ", сподели Лебедев.

Той означи, че стотици хиляди хора към този момент получават медицински инвазивни импланти.

" Дълбока мозъчна стимулация се прави за хора с заболяването на Паркинсон - това също е инвазивна система. Инвазивни импланти се вършат за гръбначния мозък, да вземем за пример, за угнетяване на хроничната болежка. Популярна наклонност е възобновяване на зрението с помощта импланти, които ще бъдат поставяни в зрителната кора. В медицината това към този момент не е въпрос на бъдеще, а въпрос на настояще ", сподели Лебедев.

Той означи, че ръководство на техниката благодарение на чип също може да бъде дейно, само че към този момент поражда доста въпроси.

" Например, има надзор на квадрокоптер благодарение на чип, само че в действителност това е неинвазивен интерфейс, който работи релативно постепенно ", сподели Лебедев.

Той също по този начин разясни, че има изявления, които приказват за способността на човек да управлява генетиката благодарение на чип.

Професорът означи, че същинските пробиви ще дойдат, когато учените, употребявайки инвазивни интерфейси, ще могат да взаимодействат тънко с невронните мрежи на мозъка.

" През идващите пет години ще забележим пробиви. Ще разработим системи за изкуствено зрение ", изясни Лебедев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР