Чилийците гласуват днес на втори тур на президентски избори, определяни

...
Чилийците гласуват днес на втори тур на президентски избори, определяни
Коментари Харесай

Чилийците гласуват за президент, избирайки между два модела на управление

Чилийците гласоподават през днешния ден на втори тур на президентски избори, определяни като едни от най-поляризиращите от десетилетия, съобщи Ройтерс. Двамата претенденти имат напълно разнообразни визии за бъдещето на страната, като се стартира от пенсиите и приватизацията, и се стигне до човешките права.

От една страна е 35-годишният Габриел Борич, някогашен водач на студентски митинги, който дава обещание обществена смяна и води в допитванията. Срещу него е крайният реакционер Хосе Антонио Каст, 55-годишен правист, спечелил поддръжка с твърдия си курс към " ред и непоклатимост ".

В отворено писмо, оповестено през вчерашния ден във вестник " Меркурио ", Каст написа, че на тези избори един против различен са изправени два модела за развиване на страната, изтъквайки проектите на Борич за " цялостна промяна " и личните си обещания за " смяна с ред и непоклатимост ".

И двамата претенденти са отвън центристкия мейнстрийм, който значително определяше ръководството на страната, откогато през 1990 година тя се върна към демокрацията след мрачните години на военната тирания на военачалник Аугусто Пиночет. И двамата претенденти получиха под 30 на 100 от гласовете на първия тур от президентските избори, състоял се през ноември, и от този момент се борят да завоюват неведнъж скептичните умерени гласоподаватели в южноамериканската страна с население от 19 милиона.

Борич дава обещание напълно да промени пазарно насочения стопански модел, датиращ още от времето на Пиночет. Смята се, че този модел е съдействал за увеличение на стопански напредък, само че в това време е задълбочил разделянето сред богати и небогати. Борич желае по-добро и по-достъпно обучение и дава обещание да извърши обществените промени, за които чилийците упорстваха по време на митингите от 2019 година

Каст пази наследството на Пиночет и нападна Борич поради съюзяването му с Комунистическата партия в границите на необятна лява коалиция.

Социологическите изследвания демонстрират, че Борич усилва преднината си пред Каст, само че все пак борбата за президентския пост се чака да е доста оспорвана.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР