ЧЕЗ призовава клиентите си да използват електроенергията разумно и отговорно

...
ЧЕЗ призовава клиентите си да използват електроенергията разумно и отговорно
Коментари Харесай

ЧЕЗ моли всички да използват тока разумно, даде й няколко практични съвета

ЧЕЗ приканва клиентите си да употребяват електрическата енергия рационално и отговорно през летния сезон. Ефективната приложимост на електроуредите може да предотврати възможни повреди и да понижи сметките за електрическа енергия, припомнят от сдружението.

С повишението на температурите в разгара на летния сезон потреблението на електрическа енергия обичайно се повишава заради увеличената приложимост на охладителни електроуреди. Данните сочат, че междинният товар по мрежата, обслужвана от ЧЕЗ Разпределение, през първата седмица от август се е повишил с 6 на 100 по отношение на последната седмица на юли.

През лятото в съвсем всеки дом и офис има включен климатик или вентилатор. По-високата консумация води до повишаване на сметката за електрическа енергия, а покачването на товарите основава рискове за мрежата, защото може да докара до претоварване и сривове в зареждането, се показва в известието.

ЧЕЗ припомня на своите клиенти, че при покупката на електроуред е значимо да извърнат внимание и на неговия енергиен клас. Уредите с по-висока енергийна успеваемост бързо се изплащат с помощта на по-ниския разход на електрическа енергия, допълват от сдружението.

ЧЕЗ поучава клиентите при по-дълго неявяване от вкъщи да изключват уредите от електрическите контакти. По този метод се понижава непотребният разход на електрическа енергия, което с изключение на, че води до понижаване на месечната сметка / с до 5 на сто/, разрешава да се избегнат вероятни повреди /летните гръмотевични стихии могат да повредят електроуредите, в случай че са включени в мрежата и нямат мълниезащита/.

Сред препоръките са и стартиране на щори денем, обезпечаване на добра изолираност на прозорците, които са причина за 10-25 на 100 от сметката за изстудяване.

Средствата, вложени в енергоспестяващи ограничения се възвръщат за интервал от 1 до 5 години с помощта на по-ниската консумация на сила, а понижаването на температурата на бойлера от 60 C на 55 C може да понижи разноските за затопляне на вода до 10 на 100, припомнят от сдружението.

При монтирането на таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна цена позитивният резултат върху сметката за стопляне на вода ще бъде до 15 на 100. При изключване на фурната 10 минути преди края на времето за печене, се икономисва до 20 на 100 от сумата, която се заплаща за нейната работа.

Готвенето с похлупак и потреблението на тенджери под налягане може да реализира до 20 на 100 спестовност, а поддържането на чиста решетката на гърба на хладилника обезпечава ефикасен въздухообмен. Замърсяването й може да докара до 30 на 100 завишаване на разхода на електрическа енергия, предизвестяват от ЧЕЗ.

Хладилникът би трябвало да се размразява постоянно, тъй като формираният в него лед покачва доста размера на разноските за ток. На корпоративния уеб страница www.cez.bg, в раздел "За клиента " е създадена специфична секция "Енергийна успеваемост ", където клиентите могат да намерят препоръки за рационално и отговорно потребление на електрическата енергия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР