Четвъртото издание на фестивала Реките на София ще се проведе

...
Четвъртото издание на фестивала Реките на София ще се проведе
Коментари Харесай

Фестивал преобразява Перловската река в Южен парк 2

Четвъртото издание на фестивала " Реките на София " ще се организира от 1 до 3 септември край Перловската река в Южен парк 2, с цел да преобрази и социализира едно ново крайречно пространство - парка до Регионалния център за модерно изкуство " Топлоцентрала ". Така фестивалът слага фокус към едно от дребното места в града, където реката е бистра и към момента в естественото си корито, с цел да покаже една допустима и по-добра позиция към софийските реки, научи ДУМА от Яна Стефанова, Imp-Act Agency.
" Основното обръщение, което желаеме да отправим посредством фестивала е, че през София минават същински, живи реки, които имат капацитета да радват града и да бъдат пълноценна част от него. Искаме да притеглим вниманието на жителите и на общината към вероятното бъдеще на столичните реки, както и към проблемите, които те имат, и решенията за възстановяване на тяхното положение ", показа Мартин Янков, създател на фондация " Колективът ", която осъществя огромното събитие.
В тазгодишното издание на фестивала на няколко подиуми, пригодени към естествения хабитат на река Перловска в Южен парк 2, ще забележим гении като етно група " 4ЕТНО ", многоликия актьор Иван Шопов, широкоспектърните звуци на " The Science ", уличните музиканти JamBure и други. Още в първата вечер Inside joke Stand up comedy ще забавляват гостите на реката от водната сцена, а в неделя програмата ще приключи с късометражно кино посред горските звуци. През трите дни дребни и огромни ще се насладят още на циркови, научни и арт работилници, йога, хендмейд базар и отборно съревнование с въпроси за ботаниката, екологията, географията и, несъмнено, реките.
Предвиден е специфичен интерактивен урок по активизъм и градско обмисляне. Той се осъществя с поддръжката на Бюрото на Европейския парламент в България и е част от паралелната стратегия на " Реките на София " и първия народен конгрес " Placemaking Connected: Bulgaria ".
Фондация " Колективът " развива и на национално равнище самодейността " Реките на града ", която през 2023 година се организира в Стара Загора, Велико Търново, Габрово, а след софийското издание ще гостува и в Синеморец.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР