Четвъртокласникът Калоян Тосков е читател на годината за 2018 на

...
Четвъртокласникът Калоян Тосков е читател на годината за 2018 на
Коментари Харесай

Калоян Тосков и Дамяна Райкова са читатели на годината за...

Четвъртокласникът Калоян Тосков е четец на годината за 2018 на Регионална библиотека “Никола Фурнаджиев ”. Малчуганът е прочел 82 книги, като избира фантастиката и приключенските романи. Калоян учи в учебно заведение “Никола Фурнаджиев ” и споделя, че не заспива без книга. Четенето му оказва помощ в учебно заведение, развива въображението и уголемява мирогледа. Освен отличен възпитаник, Калоян е и състезател. Печели първо място на районния волейболен шампионат и сребърен орден от националния шампионат по фехтовка за купа Пазарджик. През зимата покорява и планините на ски. Дори дядо Коледа е разбрал за пристрастеността му към книгите и наред с другите дарове го е изненадал с том на Тери Пратчет. В дома си Калоян има огромна фамилна библиотека, само че с наслада посещава детските ни отдели и самичък избира книги за четене. Директорът на Библиотеката Лъчезар Риков на драго сърце му връчи наградата-три нови фантастични книги за деца и му пожела на добър час, защотo който учи, той ще сполучи.

32 годишната Дамяна Райкова е четец на годината в отдел Заемна за възрастни. Дамяна посещава Библиотеката от година и половина, като през 2018 е прочела 116 тома. Споделя, че е израснала в Народна библиотека “ Иван Вазов ” в Пловдив, където като библиотекар е работила нейната баба. Младата жена дефинира четенето като най-голямото наслаждение. Чете художествена литература от разнообразни жанрове, от класиците до модерни създатели. Предала е любовта си към писаното слово на дъщеричката си, която също е наш четец. Подаръкът на Дамяна е три от най-новите издания на книжния пазар. А нейният подарък към нас бяха думите й - “Библиотеката ви е прелестна! ”

За сътрудник на отиващата си година е избрана детска градина “Радост ”-Пазарджик за взаимни начинания за стимулиране на четенето. От 2012 година досега двете институции работят по план “Четене от самото начало-от 0 до 6 ”. Целта е да се приобщят най-малките към огромното семейство на четящите хора, по забавен и наличен за възрастта им метод. Инициативата е напълно наша, като са приспособени детайли от немски библиотечни практики. Признание за взаимния труд на педагози и библиотекари е, че планът бе презентиран на два национални форума за нововъведения в предучилищното обучение. Нашият модел към този момент е заимстван и от няколко библиотеки в страната. Работи се с деца от първа до четвърта група в градината, както и на място в Детския отдел на Библиотеката. Подаръкът на организацията сътрудник е Енциклопедия Пазарджик и настолна игра. Всички отличени получиха специфични грамоти и рекламни материали на Библиотеката, с доста пожелания за щастлива и сполучлива 2019 година.

Наградите за най-четящо дете и възрастен са с обичаи към този момент седма година, като задачата е мотивация и разпространение на разговора с книгите.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР