Четвъртите парламентарни избори за последните четири години в Испания завършиха

...
Четвъртите парламентарни избори за последните четири години в Испания завършиха
Коментари Харесай

Испанските социалисти печелят на парламентарните избори, но без мнозинство

Четвъртите парламентарни избори за последните четири години в Испания приключиха без безапелационен победител. Управляващата социалистическа партия завоюва най-вече места, само че няма да получи болшинство в Народното събрание. Крайната десница удвои резултата си от предходните избори, а безизходицата на испанската политическа сцена се задълбочи, заяви ДПА.

Според резултати от преброяването на бюлетините в над 99 % от изборните секции Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) печели 28 % от гласовете и 120 места в Конгреса на депутатите, долната камара на Народното събрание. Това е с три места по-малко от последните общи избори през април и надалеч от нужните 176 места за реализиране на парламентарно болшинство, осведоми Българска телеграфна агенция.

Изпълняващият длъжността министър-председател на Испания и водач на ИСРП Педро Санчес даде обещание да образува устойчиво държавно управление. " ИСРП завоюва изборите. Но нашият проект не е да продължаваме да печелим избори. Той се състои в това да образуваме устойчиво държавно управление ", сподели Санчес, представен от ТАСС. Той прикани политическите си съперници да бъдат виновни и да му разрешат да сформира кабинет, с което да се постави завършек на продължаващия с месеци политически блокаж.

На второ място се подрежда консервативната Народна партия с 20,8 на 100 и 88 места. Тя усъвършенства резултата си от историческото дъно, което удари през април, когато съумя да вкара в долната камара единствено 66 депутати.

Лидерът на Народната партия Пабло Касадо съобщи след края на изборния ден, че Испания повече не може да чака да има държавно управление. Той добави, че ще е още по-трудно да бъде ръководена страната след вчерашния избор, при който никоя партия не получи болшинство, съобщи Ройтерс.

Крайнодясната партия " Вокс " печели 15,1 % и 52 места, което е два пъти повече от досегашните й 24 депутати. " Само преди 11 месеца нямахме представители в (регионалните, националния и Европейския парламент). Сега сме трета политическа мощ в Испания ", сподели водачът на " Вокс " Сантяго Абаскал.

Големите губещи са крайнолявата " Унидас подемос " с 9,8 % и 26 места, което е спад от сегашните 42, и демократичната " Сиудаданос " с 6,8 % и 10 места, спрямо 57, извоювани през април.

Лидерът на " Сиудаданос " Алберт Ривера сподели през вчерашния ден, че няма извинения за провалянето на партията му. Той добави, че изпълнителният комитет на " Сиудаданос " ще се срещне през днешния ден и че ще бъде призован партиен конгрес, на който ще бъде решено бъдещето на партията.

Преговорите за сформиране на държавно управление няма да са леки. Теоретично Санчес може да сформира болшинство с " Унидас подемос ", дребната лява партия " Мас паис ", с националистите и сепаратистите от Каталуния, Страната на Баските и Канарските острови.

Но такава коалиция ще бъде сложна - социалистите и " Подемос " не съумяха да се спогодят след предишните избори, а съдействието с каталунските партии е затруднено от сепаратистката рецесия в Каталуния.

Напрежението в североизточната област се усили, откакто предишния месец бяха наказани деветима районни водачи. Каталунските партии евентуално ще желаят прошка за тях в подмяна на поддръжката си за Санчес - нещо, което водачът на ИСРП едва ли ще одобри.

Каталунският въпрос бе главен в акцията и оказа помощ за активизирането на гласове на съперници на отцепването към " Вокс ", която даде обещание да анулира автономията на Каталуния и да забрани всички районни партии, борещи се за самостоятелност.

" Вокс " се показва като герой против политическата уместност. Наред с други неща, партията се опълчва на миграцията, исляма, феминизма и притегля гласоподавателите, изпитващи носталгия към диктатурата на Франсиско Франко.

След гибелта на Франко и връщането на демокрацията в Испания през 70-те, ИСРП и Народната партия преобладаваха в продължение на над три десетилетия в политиката и се редуваха отпред на страната. Но политическата фрагментация постави завършек на двупартийния модел.

За четири десетилетия народна власт Испания в никакъв случай не е имала съдружно държавно управление, само че в този момент това наподобява единственият излаз от политическата задънена улица, в случай че Санчес не успее да сформира държавно управление на малцинството.

Вчерашните избори бяха свикани, откакто ИСРП завоюва най-вече гласове през април, само че Санчес не съумя да контракти съюз с " Подемос " или със " Сиудаданос ". Той се надяваше да получи по-силен мандат с предварителните избори.

Избирателната интензивност през вчерашния ден бе 69,9 %, малко по-ниска от тази през април, уточни министерството на вътрешните работи. Около 37 милиона испанци, в това число, 2,1 милиона в чужбина, имаха право да гласоподават.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР