Четвъртата вълна доста силно спада. Вирусологът и съветник на здравния

...
Четвъртата вълна доста силно спада. Вирусологът и съветник на здравния
Коментари Харесай

Достигнахме заветните 30% ваксинирани

Четвъртата вълна много мощно спада. Вирусологът и консултант на здравния министър проф. Мира Кожухарова коментира спад на броя на хората, които се лекуват в лечебни заведения, започнала е да спада и смъртността от началото на декември месец. Епидемията е едно сложно явление и всяка една зараза, която е започвала, е и свършвала. Въпросът е по какъв начин COVID-19 ще свърши, уточни Кожухарова в студиото на Българска национална телевизия.

Тя е на мнение, че е можело да има и по-малко жертви от пандемията, само че е възможно да има още вълни и други пандемии. Увеличават се, въпреки и незадоволително, имунизираните хора, уточни проф. Кожухарова.

Тези дни към този момент достигнахме " заветните " 30% имунизирани, разгласи Кожухарова. Въпреки това оставаме на опашката. Ако първоначално си на последно място, постоянно оставаш на такова, разяснява вирусологът. Увеличава се броят на хората, които си вършат и реваксинация, и упованията на Кожухарова са да посрещнем по прекрасен метод празниците.

Въпреки това Мира Кожухарова отчита зеленият документ като триумф.

Тя означи, че няма място за истински подходи в битката с пандемията. За Кожухарова универсалната ваксина против коронавируса е като розова фантазия - по-скоро ще пристигна като нужда от четвъртата доза.

Тя изясни, че при грипа би трябвало да се имунизираме всяка година, а ако коронавирусът даде белег, че става респираторен вирус, също ще би трябвало да се имунизираме всяка година. Между третия и шестия месец след последната доза е хубаво да се сложи бустерната доза ваксина.

Проф. Кожухарова добави, че по време на пандемичния грип жертвите са били повече, само че регистрацията е била по-слаба. Вирусът задоволително добре се трансформира, с цел да заобиколи имунитета. По отношение на смесването на имунизациите, Кожухарова съобщи, че този вид е малко по-сложен и дава добър резултат върху имунитета.

Във връзка с нередностите с доставката на щадящите проби, тя не мисли, че би трябвало да се приказва за напрежение, тъй като МОН колкото и добре да провежда образованието на учениците, не може да се съпоставя с образованието в естествена среда. Кожухарова не счита, че сме забавили връщането на учениците в учебни заведения, всяко едно министерство си има проблеми и в случай че успее да ги позволи, ще е в интерес на всички, разяснява проф. Кожухарова.

Кожухарова разкритикува разногласията в Народното събрание за зеления документ.

Ако депутатите не схващат, че зеления документ е значима мярка, която обезпечава безвредна среда, те не правят оценка противоепидемичните ограничения. Трябва да се води осведомителна акция първо измежду депутатите, а след това измежду нас, настоя Кожухарова.

Тя е много обезпокоена от реакцията на депутатите и опцията да го анулират за всички. Депутатите не схващат смисъла на зеления документ и реално искат да оставим пандемията на нейния натурален ход, когато случаите ще бъдат доста повече, предизвести проф. Кожухарова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР