Четирите политически партии - Продължаваме Промяната /ПП/, БСП за България,

...
Четирите политически партии - Продължаваме Промяната /ПП/, БСП за България,
Коментари Харесай

Ядрената енергетика се оказа проблем в преговорите на партиите за съставяне на правителство

Четирите политически партии - " Продължаваме Промяната " /ПП/, " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " /ИТН/ и " Демократична България " /ДБ/ реализираха отчасти единодушие по енергийните политики, които считат да водят. Това стана ясно по време на първия кръг от договаряния за съдружно съглашение и евентуално ръководство на страната. Една от точката, по които партиите се сплотиха, е, в случай че има покачване на цените на електрическата енергия, да се разшири обсегът и размерът на съществуващата скица за енергийни помощи. Това би трябвало да стане факт още през януари. Докато течаха диалозите обаче от бизнеса желаеха да се усили държавната помощ, тъй като цените доближиха рекордни равнища, както у нас, по този начин и в района. Другата точка, по която има единодушие, е за опцията да има изравнена сметка на годишна база и прекъсване на доставките след втора неплатена месечна сметка. Сметките за парно обаче остават отвън този обсег. Там има опция за равни месечни вноски. Няма изясненост обаче дали енергийните предприятия имат финансов запас за поддържане на консуматори с 11 равни месечни вноски и 12-та изравнителна. Още по тематиката 16:11 ч. 15:14 ч. 14:00 ч. 12:45 ч. От централния бюджет ще се подкрепя заплащането на сметките на държавните и обществени институции, само че единствено това, което те не могат да платят от техните бюджети. Това се прави поради покачването на цените на електрическа енергия на едро. Ще се проучат и опциите за връщане на бюджетните организации на контролирания пазар на електрическа енергия. Постигна се единодушие и във връзка с смяна на разпоредбите на търговия на енергийната борса и да се насърчат дълготрайните контракти. Има разнообразни разновидности за компенсиране на бизнеса за по-високите цени на електрическата енергия. Така наподобява, че ще се трансформира и схемата за подкрепяне на бизнеса. Повечето от участниците в полемиката са съгласни да има облагане на свръх облагите.
Всички партии имат единодушие да се направи одит на държавните енергийни сдружения и, в случай че има нередности, да бъдат открити и дадени на способените органи. Ще се изготви публична формулировка на понятието " енергийна беднотия ". Това ще бъде направено от общественото министерство. Разговорите по тематиката стопираха, тъй като този въпрос бе дискутиран в панела за стопанска система, който от „ Продължаваме промяната “ водиха редом. Преодоляване на енергийната беднотия и довеждане докрай на интерконекторът с Гърция Партиите имат единодушие за проекта за превъзмогване на енергийната беднотия и през 2022 година да се приключи строителството на интерконектора с Гърция. Ще се направи и обзор на договорните връзки за покупка на природен газ с оглед постигането на диверсификация на източниците, най-ниска цена и еластичност. Това ще се прави регулярно на експертно равнище. Ще има шестмесечен обзор на договорите. Комисия за защита на конкуренцията ще има нов състав, промени при финансирането на санирането Комисията за защита на конкуренцията ще проверява картелите, само че ще бъде заменен съставът и ще се усили експертният капацитет на комисията. Ще се извърши промяна за метода на финансиране на плановете за енергийна успеваемост.
От Партия „ Продължаваме промяната “ са на мнение, че България би трябвало да остане нуклеарна страна. Това е детайл от националната сигурност, без значение от енергийната сигурност. От тази позиция, когато реакторите в Козлодуй ще излязат от употреба, няма по какъв начин България да остане без нуклеарна мощ. Така партията твърдо отбрани позицията си, че страната ни не би трябвало да остава без нуклеарна енергетика. Другият въпрос е до каква степен може да се удължи ресурсът на съществуващите реактори и икономическата аргументираност от нови мощности преди излизането на настоящите реактори от употреба. От Политическа партия смятат, че най-хубавото и най-евтиното място е Козлодуй, само че за задачата ще бъде изработен експертен разбор. Близо час специалистите обсъждаха по какъв начин да вършат разбор за нова нуклеарна мощ Около час лиши на партиите да обсъдят по какъв начин да формулират тъкмо идеията за разбор за потребностите от нова нуклеарна мощ, къде по какъв начин и за какво да бъде издигната. Най-силни съперници на нуклеарното бъдеще се оказаха от партия „ Да България “, които не са уверени, че след 2050 година ще ни трябват нуклеарни мощности. В последна сметка всички се съгласиха да бъде записано, че ще се направи самостоятелен прелиминарен експертен разбор, който да е обществен и на база най-ниска цена и време за създаване. От „ Продължаваме промяната “ се оповестиха, че желаят по-детайлен разбор за създаване на проточни Водноелектрическа централа по река Дунав. Ще се резервира комплексът " Марица изток " и ще се договаря с Европейски Съюз за оптимално удължение на живота на енергийните му мощности. В идващите шест месеца ще бъдат създадени лист от различни планове за запазването на " Марица изток " като енергиен комплекс. Това е условие на Европа за показване на планове по Модернизационния фонд, както и за подготвеност на планове за проекта на Европейска комисия „ Готови за 55 “. Промени ще има и в моделите за финансиране на плановете за енергийна успеваемост, само че детайлности ще бъдат дадени на по-късен стадий. Всички точки, по които има единодушие, ще се уточняват, а тези, по които не е реализирано единодушие, ще се обсъдят още един път. Отделно по-спорните въпроси ще бъдат дискутирани и от водачите на партиите.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР