Четирите партии от управляващата коалиция - Продължаваме промяната, БСП, Има

...
Четирите партии от управляващата коалиция - Продължаваме промяната, БСП, Има
Коментари Харесай

Управляващото мнозинство призова Гешев да последва Цацаров с оставка

Четирите партии от ръководещата коалиция - " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ", излязоха с обща политическа декларация, с която желаеха оставката на основния прокурор Иван Гешев.

Декларацията бе изчетена от парламентарната естрада в петък (14 януари) - ден откакто стана ясно, че ръководителят на КПКОНПИ и някогашен основен прокурор Сотир Цацаров ще подаде оставка от сегашната си позиция на 1 март.

" Коалицията като регистрира, че систематичната ерозия на правотата се дължи на корупцията по високите етажи на властта, като взе поради, че статутът и функционалностите на основния прокурор се разграничават от Европейски Съюз, като регистрира констатациите на институциите на Европейски Съюз - редица отчети, угриженост за корупция по високите етажи, след абсурда " Апартаментгейт ", аферата с къщите за посетители, Росенец, като регистрира кардиналната позиция в Националния проект за възобновяване и резистентност, като взе поради рекомендациите на Венецианската комисия, като регистрира ниските равнища на доверие в основния прокурор и всеобщите митинги, като регистрира бездействието на прокуратурата за корупция по високите етажи, което докара до наказания по " Магнитски ", като регистрира въпросът " Осемте джуджета ", като регистрира изборното активиране на управлението на прокуратурата, като обръща внимание на редица политически изявления на основния прокурор, като акцентира корист с власт и нахлуването на президентството, като акцентира, че Специализираната прокуратура да изиска СРС за опозиционни водачи и жители, като отбелязва, че във Висш съдебен съвет е поискано освобождение на основния прокурор, в българската прокуратура работят и доста почтени експерти, като регистрира, че към сегашния миг липсват други механизми, приканвам основния прокурор да подаде оставка ", гласи декларацията на ръководещото болшинство.

Обвинител №1 неглижира политическата декларация, казвайки, че " през днешния ден не е денят да обсъждаме българска политика или спешен пиар ".

" Важното събитие е процедурата за избор на началник на Върховен касационен съд. Важно е процедурата да протече професионално и при съблюдаване на закона. Сигурен съм, че с сътрудниците от Висш съдебен съвет ще проявим почитание към самите себе си и към институцията и няма да позволим тази процедура да има жълт отенък като при моя избор. Ако не почитаме правосъдната власт и себе си, няма да ни почитат и политиците ", съобщи още Гешев. 

Днес се гласоподава номинацията на единствения претендент за началник на Върховния касационен съд - Галина Захарова. Ако бъде одобрена на позицията, Захарова ще размени Лозан Панов, чийто седемгодишен мандат изтича.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР