Четирите нощни автобусни линии, които функционираха в София до 2020

...
Четирите нощни автобусни линии, които функционираха в София до 2020
Коментари Харесай

София остава без нощен градски транспорт

Четирите нощни автобусни линии, които действаха в София до 2020 година, няма да бъдат възобновени реши през днешния ден Столичният общински съвет (СОС).

Независимият общински консултант Борис Бонев внесе отчет в СОС за възобновяване на нощните линии, който съветниците не утвърдиха. Той напомни, че нощният градски превоз стартира да действа при започване на 2018 година, след огромна акция на " Спаси София ", която събра над 32 000 подписа. В първите месеци след въвеждането ѝ десетки хиляди софиянци се възползваха от услугата, а след последните промени в тарифната политика, нощният превоз беше прибавен като безвъзмездна услуга за притежателите на годишната карта за цялата градска мрежа. В края на 2020 година нощният градски превоз беше спрян в края на 2020 година поради оптимизация на разноските поради коронакризата.

По време на дебата в зала Зафир Зарков, зам.-председател на транспортната комисия към СОС, сподели, че обстановката с публичния превоз не е по никакъв начин добра и даже не се знае ще има ли средства за издръжката на дневния превоз. Зарков акцентира, че обстановката се усложнява и с неразбираемите параметри на държавния бюджет. " Не може да взимаме такива решения, които ще доведат до генериране на спомагателни разноски за системата ", сподели Зарков. Той прикани сътрудниците си за отговорно и рационално мислене, с цел да може да се подсигурява дневният превоз, който е всеобщ за жителите на София. " Ако бяхме Дубай и разполагахме с нужните средства и метрото през нощта можеше да върви през 20 минути ", добави Зафир Зарков. 

Карлос Контрера , ръководител на транспортната комисия към СОС,каза, че отчетът, импортиран от Бонев, е знак към онази част от столичани, която назоваваме умно-красиви, съгласно която опциите на общинския бюджет са безкрайни. Намираме се в обстановка, радикално друга от тази, в която четирите линии на нощния превоз бяха разкрити, уточни Контрера.

Той добави, че през 2019 година, последната „ естествена “ година, нощният превоз генерираше 1,9 млн.лв. загуби при 250 хиляди пътувания за цялата година. Сега средномесечно по към 30 рейса не могат да обслужат градските линии, тъй като чакат аварийни елементи. В комисията по превоз синдикатите изнесоха данни, че няма и задоволително водачи, сподели Зарков и попита Бонев той ли ще кара рейсовете, в случай че не се намерят водачи.

Председателят на СОС Георги Георгиев означи, че за нощния градски превоз са нужни 2 млн.лв., които " Столичен автотранспорт " няма по какъв начин да подсигури.

" Кои автобусни линии да премахнем, с цел да има нощен превоз. Постоянно СОС утвърждава вземането на заеми за автотранспорта, ", добави Георгиев.

В умозаключение преди гласуването Борис Бонев съобщи, че причините на съперниците на възобновяване на нощния превоз демонстрират недоумение за изгодите за града като опция за напредване на хората, облекчение на трафика и понижаване на злополуките. Освен това, по думите на Бонев, денем има други възможности за напредване, а през нощта- не, изключително с повишаването на такситата от 1 януари. Бонев даде за образец градове, в които и в този момент, по време на финансова рецесия, нощният превоз работи като Прага с над 30 нощни линии и Белград с над 20.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР