Четирите неучебни дни (от 6-ти до 11-ти март) заради националната

...
Четирите неучебни дни (от 6-ти до 11-ти март) заради националната
Коментари Харесай

След грипната ваканция: Няма да удължават учебната година или да отменят изпити

Четирите неучебни дни (от 6-ти до 11-ти март) поради националната грипна зараза не са причина за удължение на образователната година. Това съобщи пред " Монитор " зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. 

От МОН пък оповестиха новите дати за олимпиади. Министерство на образованието и науката дефинира нови дати за провеждането на надпреварите, които бяха отсрочени поради грипната почивка.

Националният кръг на олимпиадата по съветски език ще се организира на 14 март 2020 година, а регионалните кръгове на олимпиадата по осведомителни технологии ще може да се провеждат до 15 март 2020 година.

С въведените противоепидемични ограничения в детските градини за неприсъствалите по преценка на родителите деца, няма да е належащо показване на записка за опрощение на отсъствията.

Те няма да се отразяват в дневниците за дните до 11 март, в това число.

Тя опроверга и слуховете, че грипната почивка ще попречи за естественото осъществяване на държавните зрелостни изпити в 12-и клас и националните външни оценения в 4-ти, 7-ми и 10-ти клас. Те няма да се анулират. 

 

" Не за първи път в нашата система има втора грипна зараза. Преди десетина години имаше сходен случай. Здравето на децата е най-важно. Нека да се доверим на учителите, те знаят по какъв начин да усвоят образователния материал и да основат нужните условия, с цел да няма терзания ", изясни Михайлова.

 

Тя увери, че няма да отпадат тематики от образователния материал, защото педагозите могат да обединят две в границите на един образователен час, предавайки им друга тежест. Благодарение на новите технологии учителите могат и да изпращат допълните материали посредством разнообразни електронни платформи. " Всеки преподавател ще откри самостоятелният метод с оглед спецификата на класа, в който преподава ", сподели още зам.-министърът.

 

Отменени са само регионалния кръг на олимпиадата по информатика и осведомителни технологии и тази по съветски език. За тях обаче ще се търсят нови дати в по-късен интервал. " Ако единствено една или две области продължат да бъдат в грипна зараза, няма да се анулират други регионални кръгове “, добави Михайлова. По време на грипната почивка не могат да се провеждат училищен екскурзии. Препоръчва се да се заобикалят и всеобщите мероприятия. „ В рамките на тази седмица нашите възпитаници могат да стоят у дома и да четат повече книги ", предложи тя. 

 

В детските градини не е прекратен приемът на децата и отсъствията на малчуганите са по преценка на родителите им, посочи Михайлова. " На тези деца не би трябвало да се отразяват отсъствия. Това значи, че не би трябвало да се желаят извинителни бележки от лекари. Отсъствията не влизат и към дните по домашни аргументи ", изясни тя в отговор на въпрос по какъв начин да действат родителите на децата в предучилищна възраст.

 

Школските учителите пък би трябвало да излязат в заплатен годишен отпуск, в случай че желаят да почиват. Съгласно груповия трудов контракт те имат 5 дни заплатен отпуск за изключителни обстановки, който е отвън годишния им, само че огромна част от тях към този момент са ги изразходили по време на първа вълна от грипна зараза. „ Няма по какъв начин да задължим всички учители да излязат в отпуск, защото това е съглашение сред шеф и служащ – шефове и преподавател. “, добави зам.-министърът.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затв
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР