Четирите най-големи общини в България заявиха общи усилия за подобряване

...
Четирите най-големи общини в България заявиха общи усилия за подобряване
Коментари Харесай

Големите общини ще махат печки на дърва и ще купуват електромобили за по-чист въздух

Четирите най-големи общини в България обявиха общи старания за възстановяване на прашността на въздуха и понижаване на фините прахови частици. На среща с министъра на околната среда Борислав Сандов (ДБ) кметовете на София, Пловдив, Бургас и Варна дадоха поръчка, че са подготвени да подменят цапащи печки от административни здания, да облагородяват междублокови пространства, даже и да купуват електрически автомобили за по-чист въздух на жителите си.

За реализирането на тези действия през тази година ще се разчита на средства най-вече от държавния бюджет. В момента на крайна фаза е изработването на народен механизъм, по който да се одобряват и утвърждават такива планове.

Замисъл

Механизмът ще бъде финализиран незабавно след приемане на държавния бюджет, а съществени цели в него ще са подмяната на отоплителни уреди на изкопаеми горива в общински здания - учебни заведения, детски градини, обществени и културни институти, стана ясно от думите на Борислав Сандов.

Другият фокус ще е облагородяването на междублокови пространства и закупуването на електрически автомобили за разчистване и миене на обществени пространства.
В срещата със Сандов взеха присъединяване кметовете на София, Пловдив, Бургас и Варна - Йорданка Фандъкова, Здравко Димитров, Димитър Николов и Иван Портних.

" София има подготвеност да облагороди над 160 междублокови пространства от така наречен " кални точки ", които са източник на прахуляк от нерегламентирано паркиране, като тази стратегия се извършва взаимно с кметовете на региони. Миналата година Столична община облагороди 57 такива пространства със лични средства. Готови сме и със 7 плана за замяна на отоплението на общински здания с екологосъобразно”, уточни кметът на София Йорданка Фандъкова. Пред Mediapool от общината показаха, че цапащи печки евентуално има в административни здания към Нови Искър, селата към Кремиковци и други

Фандъкова съобщи още, че Столична община всяка година усилва площите и средствата за миене на улици и ще взе участие в плана за закупуване на електрическа техника за миене на улици и тротоари.

Реакции

И четирите най-големи града в България настояват, че регистрират понижение на средногодишните концентрации на фини прахови частици (ФПЧ) в последната година.

“Данните от измервателните станции демонстрират, че за трета поредна година София съблюдава нормата за средногодишна централизация на ФПЧ. По отношение на втория индикатор - броят дни с превишения, за първи път през 2021 година е записано превишение единствено на една от станциите “, изясни кметът Фандъкова. Данните са такива, само че от години се знае, че София отстрани станцията си от Орлов мост и я нарежда на Копитото във Витоша.

“От три години Бургас извършва нормата за средногодишни концентрации на всички измервателни станции, а единствено на една има превишение на броя дни “, твърди и кметът на Бургас Димитър Николов. Той акцентира, че в Бургас има подготвеност да се подменят отоплителни устройства на твърдо гориво и мазут в общински здания, както и да се облагородяват и залесяват междублокови пространства.

Община Варна пък съобщи, че от 2014 година морската столица покрива индикаторите за запрашеност на въздуха.

" Община Пловдив има подготвеност да предложи планове, свързани с озеленяването на нови зелени площи и премахването на така наречен " кални петна ", съобщи кметът Здравко Димитров. Той разясни, че общината към този момент е картографирала тези площи и те обгръщат близо 160 хиляди кв. м.

“И сега работим по възобновяване на техническата база на общинското дружество " Чистота " и ще продължим със закупуването на уреди за автоматизирано измиване”, изясни кметът на Пловдив, който уточни, че в последните 3 години измитите обществени площи са увеличени с 36%.

Всички кметове оповестиха своята планова подготвеност и подчертаха, че финансирането от националния бюджет ще е основно през 2022 година, в която още няма финансиране по новата Програма “Околна среда” 2022 – 2027 година и по Плана за възобновяване и резистентност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР