Четиринадесетото издание на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ ще

...
Четиринадесетото издание на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ ще
Коментари Харесай

Конкурсът „Напеви от Северозапада“ събира фолклорни таланти от цялата страна в Монтана

Четиринадесетото издание на Националния фолклорен конкурс „ Напеви от Северозапада “ ще бъде намерено в 9.45 часа на 18 юни. В два следващи дни Общинският юношески дом ще посрещне в Монтана фолклорни гении от 17 обитаеми места. Разделите, в които ще се състезават са “Народно пеене “, “Хореография “ и “Инструменталисти “.
На 18 юни ще пеят участниците в раздел „ Народно пеене “. На идващия ден своите умения ще покажат децата от разделите “Хореография” и “Инструменталисти”. Всички участници в “Напеви от Северозапада “ ще извършват произведения от монтанския край, защото задачата на състезанието е да подтиква интереса към фолклорното благосъстояние на Северозападна България. Таланта и майсторството на артистите и танцьорите ще бъдат оценени от професионално жури – фолклористи, вокални педагози, хореографи.
Председател на журито в раздел “Народно пеене” е проф. доктор Светла Калудова-Станилова от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Оценяването на осъществяванията на инструменталистите е поверено на Асен Асенов – музикален възпитател. Журито в раздел “Хореография” ще оглави Стефан Стефанов – създател и живописен началник на Представителен танцов отбор „ Лудогорче “ – Разград.
Традиционно в границите на Националния фолклорен конкурс „ Напеви от Северозапада” се организира и видео състезанието за национални песни и хореография за български деца, живеещи в чужбина. Задочно със свои видеозаписи се включиха нашенчета от Украйна и Испания.
Съпътстващи изяви в границите на състезанието са етнографска галерия от Исторически музей – Чипровци и битов ъгъл на РИМ – Монтана. Те ще бъдат ситуирани във фоайето на Младежкия дом. За първи път в Монтана ще бъде подредена и представителна галерия на народен план „ Аз съм Бългaрка “ – трета част. Тя е на габровския фотограф Радослав Първанов. Хелия Иванова – някогашна танцьорка на Танцов отбор „ Младост “ е измежду моделите в изложбата.
Фотоизложбата ще бъде открита на 18 юни, от 14.30 часа, в Младежкия дом. На 19 юни за положителното въодушевление на всички след приключването на конкурсната стратегия и до момента в който журито дефинира спечелилите ще се погрижи духов оркестър „ Монт Мюзик “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР