Четирима предполагаеми членове и симпатизанти на групировката Ислямска държава бяха

...
Четирима предполагаеми членове и симпатизанти на групировката Ислямска държава бяха
Коментари Харесай

Германия и Швейцария с удар срещу Ислямска държава

Четирима хипотетични членове и симпатизанти на групировката " Ислямска страна " бяха арестувани при взаимна интервенция в Германия и Швейцария, оповестява " Франс прес ".

В Швейцария трима души са били задържани в кантоните Цюрих, Санкт Гален и Люцерн, като преди този момент управляващите са направили седем обиска.

Задържаните, чиято идентичност не се разкрива, са обвинени в " присъединяване или поддръжка на неразрешената терористична организация " Ислямска страна ".

Мъж е бил задържан и в немския град Рьомерберг. Спрямо него има " съществени съмнения, че е подготвял акт на принуждение, който е можел да заплаши сигурността на страната, както и че членува в задгранична терористична организация ", прецизират от немската прокуратура.

Смята се, че той се е опитал да отпътува от Германия през Турция за Сирия през септември 2020 година

В Сирия обвиненият е желал да се причисли към задграничната терористична организация " Ислямска страна ", да получи военно образование и по-късно да взе участие в бойни дейности или терористични офанзиви, показват от държавното обвиняване и допълват, че най-късно през април 2021 година той се е включил към ИДИЛ в Германия и е провел необятна пропагандна активност за групировката.

Задачите му са включвали главно превеждане на публични текстове, видео и аудиосъобщения от ИДИЛ от арабски на немски език и разпространяването им по разнообразни канали на " Телеграм " в немскоговорящите региони.

По данни на немските разследващи служби над 1150 души са пътували от Германия до Ирак и Сирия от 2011 година насам по ислямистки аргументи. От тогава повече от една трета от тях са се завърнали в Германия, до момента в който минимум 270 са били убити в Ирак или Сирия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР