Четирима пловдивчани с ХИВ бяха диагностицирани по време на скринингова

...
Четирима пловдивчани с ХИВ бяха диагностицирани по време на скринингова
Коментари Харесай

155 пловдивчани се тестваха анонимно и безплатно за ХИВ, хепатит В и С

Четирима пловдивчани с ХИВ бяха диагностицирани по време на скринингова акция за гратис и анонимно тестване за полово портативни инфекции, която се организира в пловдивската изложба " pLOVEdiv " по самодейността на CheckPoint София, оповестиха от съдружие " Здраве без граници ".


В рамките на скрининга са се присъединили 155 жители на Пловдив. Новодиагностицирани с ХИВ са 56-годишна жена и мъже на 26, 52 и 39 години. Хепатит С е открит при двама пациенти над 50 години, които си вършат проби за първи път и до преди тестването не са знаели, че са носители на вируса. Положителни проби за хепатит В са посочили за 5 пловдивчани - 4 мъже и една жена. Най-младият възпален с хепатит В е на 32 години, а най-възрастният - на 63 години. Притеснителна е наклонността за пациентите със сифилис. От 155 тествани пациенти 8 са с позитивен резултат за инфекцията.

Сред заболелите има единствено една жена, която е коинфектирана и с ХИВ. Останалите със сифилис са мъже, като най-младият е на 21 години, а най-възрастният - на 60 години. Всички инфектирани със сифилис са мъже, които вършат секс с мъже. Всички пациенти с позитивни проби за ХИВ, хепатит В и С и сифилис са били ориентирани към профилираните здравни заведения, ангажирани с лекуването им. На всички пациенти с позитивни резултати за хепатит В и С е препоръчана поддръжка от хепатитен съветник.

" Акцията ни за гратис и анонимно тестване демонстрира, че в Пловдив има сериозна потребност от пространство, в което всеки да има опция да се тества гратис и анонимно за повече инфекции, както и да получи информация по какъв начин да се лекува, в случай че пробата позитивира ", разяснява Елена Биринджиева, ръководител на съдружие " Здраве без граници ", което ръководи CheckPointСофия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР