Четирима от замесените в аферата с фиктивния медицински център и

...
Четирима от замесените в аферата с фиктивния медицински център и
Коментари Харесай

Освободиха от ареста четирима, задържани за източването на милиони от Здравната каса СНИМКИ

Четирима от забърканите в аферата с фиктивния медицински център и източването на Здравната каса излизат от ареста, а организаторът- остава. Това реши преди минути Окръжен съд-Пловдив, откакто шефът на медицинския център " Медлайф " Ненко Василев, който бе защитаван от юрист Антонова, юрист Карамитева и юрист Чалъмов, доктор Ростислав Костадинов, защитаван от юрист Росица Драгиева и Стефан Петков и тримата помагачи, които са чиновници на компаниите на уредника - Пламен Коларов- адвокат Мирослав Каварджиков, Веселина Николова- юрист Зоя Тошкова и Златка Бързашка- Адвокат Михайлов,  се изправиха пред магистратите, написа

В  началото на съвещанието прокурорът показа разпити на няколко очевидци по производството. Един от тях бе разпит на лица, които са декларирали първо, че са били на комисии, а по-късно са сменили показанията си. Последният протокол от разпит е  на чиновник от съответния офис, който изяснява, кой какво е правил и какво му е било нареждано.

След като отбраната и обвинените се срещнаха с тези материали, една от адвокатките съобщи, че в разпитите на едното лице има несъгласия и не следва да бъде признат от съда.

Според държавното обвиняване единствената съответна мярка, която би трябвало да се наложи на обвинените е „ задържане под стража ”. Беше добавено още, че всеки един от тях е осведомен за това, че не се правят действителни прегледи, а се събирали персонални данни, както са се попълвали и въпросните протоколи.  Към сегашния миг обвиняванията на всеки един са подкрепени с доказателства, обявиха още от прокуратурата. Те конкретизираха, че по обвинената Николова е била в ролята на управител на съответната дейност  в един доста дълъг интервал от време.

Защитата на Ненко Василев юрист Антонова съобщи, че съгласно нея обвиняването е несъставомерно, като „ работното„ такова е написано по-бързия метод и даже е посочено, че Василев е със приблизително обучение, а той има приключено висше.

„ Не знам каква заплаха има моят подзащитен да извърши друго закононарушение. Не мисля, че тази мярка подхожда на задачите, които са приложени от законодателя. Най-тежката мярка не е нужна в съответния случай, ” съобщи още отбраната на Василев, като пожела мярка парична гаранция.

„ Няма доказателство,  че Николова в случай че бъде пусната с по-лека мярка ще извърши закононарушение. Аз не знам тя тъкмо какво е направила и с какво е пособия да бъде осъществено ”, зави отбраната на Веселина Николова адвокат- Зоя Тошкова.

Тя добави още, че няма очевидци, които да показват, че Николова им е взимала данните и не предоставяла такъми.

След изслуша всички пледоарии на юристите, съдът взе рещение да остави в ареста Ненко Василев, като се базира на това, че е бил притежател на сдруженията и има действителна заплаха от осъществяване на друго закононарушение. Спрямо  Пламен Коларов и Златка Бързашка, магистратите взеха мярка за неотклонение „ домакински арест ”, който да се следи с електронна гривна. Съдията е взела предвид  положителните им характеристични данни и не толкоз огромната заплаха от осъществяване на друго закононарушение. 

По- лека мярка бе наложена на Веселина Николова и доктор Ростислав Костадинов, която се показва в парична гаранция в размер на 7 хиляди лв..

Решението на Окръжен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване.

Кои са арестуваните лекари?

Д-р Ненко Василев е добре прочут на Икономическа полиция. Всъщност това е следващата скица за източване на бюджета от пловдивския доктор. Дружеството, през което са оперирали лекарите е „ Медлайф ”. „ Медицински център Медлайф “ ЕООД е записано ден преди Коледа през 2016 година от Васил Ненков Василев, който е роден през ноември 1998 година и към оня миг едвам е навършил 18 години.

 Компанията е със седалище в София, макар че Василев е от Пловдив, и с предмет на активност: Осъществяване на профилирана извънболнична помощ от не по-малко от трима лекари с разнообразни приети специалности, след регистрация на лечебното заведение в съответната Районна здравна ревизия, включително диагностика, лекуване и наблюдаване на заболели, съвещания, профилактика, лабораторни и други типове проучвания, определяне на медикаменти и лекарствени средства, експертизи на краткотрайна неработоспособност, издаване на медицински документи по отношение на активността, физиотерапия и кинезитерапия и други възстановителни и рехабилитационни процедури, доколкото са свързани с реализиране на извънболничната помощ, както и всички типове търговски покупко-продажби, нужни за облекчаване потребностите на реализираната здравна активност и за обслужване на пациентите.

Медицинският център обаче е бил безусловно мним и там не са осъществявани нито една от изброените по – горе действия.  

Управител е татко му 59-годишният Ненко Василев Василев. За да заема тази функционалност, той би трябвало да има и нужната здравна подготовка. Според публични документи, приложени към фирменото дело, Василев се е дипломирал като доктор през 91 година във ВМИ-Пловдив. Взел лекарска компетентност „ Вътрешни заболявания “ от ВМИ-Пловдив през 2001 година, а през 2004 година приключва здравен мениджмънт с тапия в УНСС.

 Името на Василев е забъркано в доста кавги. Той е някогашен шеф на Медицински център „ Аврора ” /бившето ДКЦ „ Надежда ” в кв. " Гагарин " /. След банкрута на медицинския център, съпроводен от месеци неплащане на личния състав на медицинския център, Василев затвори и се преориентира към продажбата на медицински такъми за хора с увеждания.

През годините негови компании натрупат съществени отговорности към Национална агенция за приходите, банки и контрагенти. В разследване на това има запори, банкрути и завлича редица компании.



Проф. доктор Ростислав Костадинов работи в катедрата по " Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации " в Медицински университет - Пловдив и преподава там. Неговото присъединяване буди неразбиране, поради блестящата му лекарска биография. Той е работил като боен доктор, бил е част от военномедицинския отряд за бързо реагиране, взел участие е в редица задачи в чужбина. 

Проф. лекар Ростислав Костадинов е професор по Медицина на бедствените ситуации и шеф секция в катедрата в МУ-Пловдив. Той е първият български медицински офицер назначен на работа в командните структури на НАТО - 5 години служи в Главния щаб на Съвместното командване на НАТО в Неапол, Италия. Ръководи планирането на медицинските интервенции и по-късно и здравното застраховане на интервенцията " Обединен защитник " в Либия през 2011 година, за което е награден с медал от главния секретар на НАТО. Професорът е президент на интернационалния научен комитет на International Disaster Medicine Association (IDMA) и експерт в Defence and International Security Institute (DISI). Секретар е на Синдикален районен съюз на КТ " Подкрепа ". 

 Д-р Мария Декова е епидемиолог и е измежду най- уважаваните лекари във Велико Търново. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР