Четирима от петима души не искат личните им данни да

...
Четирима от петима души не искат личните им данни да
Коментари Харесай

Над 80% от потребителите са против събирането на лични данни през интернет

Четирима от петима души не желаят персоналните им данни да се събират или споделят без тяхното единодушие, съгласно ново изследване. 68% от хората считат, че опазването на персоналните данни е значимо, а 82% поддържат въвеждането и използването на ограничения, които биха попречили на фирмите да събират или споделят персоналните данни на жителите, изясни Милен Ганев, съучастник в българската софтуерна компания E-CARD, която е в топ 50 на Европа.

Изследването е извършено от Invisibly, а резултати от него разгласява Securitybrief. Анкeтирани са 1247 души по отношение на техните настройки за поверителността на онлайн данните, в това число шерване и събиране на персонални данни и усеща във връзка с таргетираните онлайн реклами. Не е добре това, което се случва с онлайн неприкосновеността, разяснява Милен Ганев. „ Толкова доста компании непрестанно се пробват да наблюдават всичко, което вършиме, и да печелят пари от вас”, изяснява Дон Вон, продуктов началник в платформата за проучвания на настройките на потребителите.

Под израза „ наблюдават всичко, което правите”, Вон има поради компании, които – посредством средствата на цифровите технологии – наблюдават местоположението на индивида, проучват историята на сърфирането му в интернет, изследват метода на разглеждане на уеб страниците, а след това предават тази персонална информация на трети страни или преследват човек с непрекъснато изскачащи, таргетирани реклами.

На база новото си изследване Invisibly споделя, че множеството хора са загрижени за своята дискретност онлайн. Те биха подкрепили промени, които са в положение да предотвратят събирането и шерването на персонални данни без единодушие, показва Милен Ганев от E-CARD.

Разбира се, има и „ нихилисти” в света на персоналната цялост – хора, на които просто не им пука. Те споделят, че паникьосването на тематика отбрана на персонални данни няма да промени нищо в работата на корпорациите и отношението им към клиентите. Останалите обаче са доста повече и те все по-сериозно търсят способи да защитят персоналните си данни в интернет.

Поверителността е еднообразно значима и за мъже, и за дами, демонстрира още анализът на цифрите от изследването. За сметка на това много по-непретенциозни са така наречен небинарни (лица, които не се самоопределят като мъж или като жена). Според изследването, болшинството от интервюираните във всяка възрастова група считат, че поверителността на персоналните данни е значима. Това включва 68% от интервюираните под 18 години, 71% от респондентите в диапазона 18-40, цели 88% от интервюираните на възраст от 41 до 54 година и 71% от интервюираните във възрастовата група 55+.

На въпрос дали биха подкрепили промени в рекламните политики и практики, които пречат на фирмите и устройствата да събират или споделят персоналните данни на хората, 82% от участниците в анкетата са декларирали, че поддържат. Това са 78% от интервюираните мъже, 87% от респондентите-жени и 55% от небинарните респонденти. Най-ясно изразени са тези настроения във възрастовите групи от 18 до 24 година и от 41 до 54 година

Както стана дума, трима от всеки четирима от интервюираните не обичат да получават целенасочени маркетингови реклами онлайн. За сметка на това обаче останалите (това са 24%) харесват таргетираните реклами. Те споделят, че точно това им е помогнало да открият нови артикули, които им харесват. Най-върли съперници на таргетираната реклама са дамите. Едва 17% от респондентите от женски пол одобряват добре този тип маркетингови известия.

Разбивката по възраст разкрива, че още веднъж групата 41-54 година е най-скептична и най-силно желае прекратяването на практиката на таргетирани реклами. Цели 82% от интервюираните на възраст 41-54 години упорстват за ограничение на въпросния рекламен метод.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР