Четирима миньори бяха ранени, двама от които тежко, след експлозия

...
Четирима миньори бяха ранени, двама от които тежко, след експлозия
Коментари Харесай

Четирима ранени при нов инцидент в турска мина

Четирима миньори бяха ранени, двама от които тежко, след детонация в мина в северозападна Турция, оповестиха медиите. Новата повреда се случва три седмици, откакто детонация в друга мина в региона умъртви 42-ма души.

Взривът е избухнал през нощта в частна мина в региона на Килимли, заяви организация DHA. Двамата тежко ранени миньори са превозени за лекуване в болница в столицата Анкара.

Сегашният случай е на 50 км от държавната мина покрай дребния въгледобивен град Амасра, където гърмеж на 14 октомври погуби 42 миньори. По случая са арестувани 25 души, в това число шефът на мината.

Опозицията упрекна държавното управление, че не е взело нужните ограничения за попречване на бедствието. Турция претърпя най-смъртоносната злополука във въгледобива през 2014 година, когато 301 служащи починаха при гърмеж и последвалия пожар, който срина рудник в западния град Сома.

Само преди три седмици, област Бартън, в Северозападната част на страната раздруса Турция.

41 души загинахапри детонацията. Единайсет са ранените, няколко от коитов тежко положение. Те бяха превозени са в лечебни заведения в Истанбул и в Бартън.

Републиканската прокуратура в Бартън стартира следствие на аргументите, което се организира от трима републикански прокурори.

Междувременно стана известно,че управлението на въглищната мина в Амасра е било предизвестено още през 2019 година за риск от ненадейно изхвърляне на газ и детонация.

Това уточни депутатът от главната опозиционна Народнорепубликанска партия от град Зонгулдаг Дениз Явузйълмаз в акаунта си в обществените мрежи.

Той разгласява извадка от одитен отчет на Сметната палата от 2019 година,в който се показва,че натрупването на газ е достигнало на дълбочина 300 метра и се усилва заплахата от детонация и пожар,както и се предлага да бъдат взети нужните ограничения.

В изказване пред ТРТ по отношение на повода за детонацията,министърът на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмеззаяви, че съгласно предварителните изследвания евентуалната причина е натрупването на газ гризу,който е предизвикал детонацията.

Другата версия е,че детонацията е била провокирана от трансформатор.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР