Четирима министри на финансите на страни от еврозоната се борят

...
Четирима министри на финансите на страни от еврозоната се борят
Коментари Харесай

Четирима министри се борят за председателския пост на Еврогрупата

Четирима министри на финансите на страни от еврозоната се борят за поста ръководител на Еврогрупата, който ще бъде определен в понеделник, 4 декември, на постоянно съвещание в Брюксел. Това се показва в изказване на Еврогрупата, представено от " Асошиейтед прес " и ТАСС.

Председателят на форума, който сплотява финансовите министри от еврозоната, се избира за 2.5 години. Мандатът на настоящия ръководител - холандския министър Йерун Дейселблум - изтича на 13 януари 2018 година.

Кандидатурите си са издигнали финансовите министри на Португалия Мариу Сентену, на Люксембург Пиер Граменя, на Латвия Дана Рейзниеце-Озола и на Словакия Петер Кажимир.

Гласуването ще се организира в няколко кръга, като за победа са нужни 10 от 19-те гласа в Еврогрупата. Ако след скрито гласоподаване никой не получи нужната поддръжка, Дейселблум ще осведоми всеки от претендентите за броя на получените гласове, което ще им даде опция да преценяват дали да отдръпват кандидатурата си. След това процедурата ще се повтори, до момента в който не остане единствено един.

За любимец в конкуренцията се смята португалецът Сентену, който някогашният немски финансов министър Волфганг Шойбле назова " Роналдо на Еврогрупата ", сравнявайки го с футболната суперзвезда, откакто Португалия се трансформира от " пациент " на европейска избавителна стратегия в страна, покриваща бюджетните условия на Европейски Съюз, отбелязва ДПА.

Лидерът на Еврогрупата управлява месечните срещи на финансовите министри и ръководи избавителния фонд на еврозоната, който оказа помощ на Гърция, Ирландия, Португалия, Испания и Кипър да избегнат банкрут през дълговата рецесия. Първи този пост заемаше Жан-Клод Юнкер, който сега е отпред на Европейската комисия./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР