Четирима мъже загинаха при тежка катастрофа около 2 часа на

...
Четирима мъже загинаха при тежка катастрофа около 2 часа на
Коментари Харесай

Четирима пътници в каруца загинаха при удар от джип недалеч от Сливен

Четирима мъже починаха при тежка злополука към 2 часа на 6 май.  Те са пътували с каруца към Сливен, когато са били застигнати и ударени от джип. Инцидентът е станал близо до регионалния град, в сектор от неотдавна асфалтиран третокласен път с нужната маркировка и ограничаване на скоростта на придвижване до 90 км в час. За произшествието оповестиха на ексклузивен брифинг ръководителят на Окръжната прокуратура в Сливен Веселин Гангалов и началникът на отдел „ Охранителна полиция “ в ОД на Министерство на вътрешните работи комисар Димитър Кикьов. Според първичните данни за случая, главните аргументи за нещастието са несъобразената скорост на придвижване на джипа и неналичието на всякаква сигнализация на каруцата, в това число и на наложителните за пасажерите светлоотразителни жилетки.
Трима от пасажерите са умряли директно след произшествието, а четвъртият – на път за болница, заяви окръжният прокурор Веселин Гангалов. Загиналите са на 36, 37, двама от тях – на 31 години. Те са с непрекъснато престояване в Сливен, само че двама от тях са с непрекъснат адрес в други обитаеми места. 

Първоначалните данни от огледа на местопроизшествието са дали съображение на обвиняването да смята, че злополуката е зародила вследствие на несъобразената скорост. Тя е била извънредно висока и това е довело до удара, вследствие на който са починали пътуващите в каруцата и животното, което я патило. Данните от огледа, а и породените вреди, дават съображение да се допуска, че джипът евентуално се е движил със 120 – 150 км в час, сподели още областен прокурор Гангалов. Шофьорът е управлявал през нощта и е бил задължен да съобрази скоростта с изискванията. Той е на 50 години и също е от Сливен.

Водачът е  тестван е на място за приложимост на алкохол и опиати, резултатите са негативни. Взета му е кръвна проба за проучване. Задържан е за 72 часа. Ще бъде направена преценка дали да бъде поискана от съда най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража “. Повдигнато му е обвиняване за причиняване на гибел на  повече от едно лице, по несъобразителност, като казусът е изключително тежък. 

„ В тъмната част на денонощието условията за транспортните средства с животинска двигателна сила са те да имат начело жълт или бял светлоотразител, като при придвижване през нощта от външната страна – отляво, откъм гърба, би трябвало да има мигаща бяла или жълта светлина. Такова няма “, съобщи от своя страна комисар Димитър Кикьов. Возещите не са били и със светлоотразителни жилетки, даже са носели тъмни облекла. В отговор на въпрос той посочи, че водачът на автомобила е имал две прегрешения за ръководство без защитен колан и две нарушавания за превишена скорост, които не са били фрапантни.  

От началото на годината, вследствие на засиления надзор по отношение на пътните транспортни средства, са глобени 53-ма водачи за това, че каруците им не са обозначени по съответния метод, и още 35 – за това, че са се движили през тъмната част на денонощието без светлоотразителни жилетки, заяви още комисар Кикьов. Санкциите, съгласно нормативната уредба, обаче са минимални – размерът им е 50 лв.. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР