Четирима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет внесоха

...
Четирима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет внесоха
Коментари Харесай

Четирима членове на ВСС, сред тях и човека от записа, пак искат прекратяване мандата на мутрата Гешев

Четирима членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет внесоха второ искане за предварително преустановяване мандата на основния прокурор Иван Гешев. Те са част от шестимата, които преди две седмици внесоха първото искане поради тежко нарушение на служебните отговорности от обвинител №1.

Този път основанието е нарушение на Етичния кодекс на магистрата.

Днешното искане е по отношение на изказване на Гешев предишния понеделник, когато в продължение на 45 минути той разяснява опита за отстраняването му. По-конкретно правосъдните кадровици се базират на изявленията му, които съдържаха словосъчетанието " политически отпадък " и настояват, че по този начин е бил накърнен престижът на правосъдната власт. А посредством разпространение на изказванията на Гешев в медии и изявленията това е стигнало до доста хора.

Използваната лексика, интонация и жестове на основния прокурор се възприемат от представителите на законодателната власт като " мутренски и непристойни " за върховен представител на правосъдната власт и се дефинират като " закана за прям рекет " по отношение на политическата система, написа в настояването за премахване на Гешев, което е подписано от Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Георги Кузманов и Гергана Мутафова. Този път подписа си не са поставили Гергана Бошнакова, за която основният прокурор твърди, че е била накарана да подпише първото искане, до момента в който е била в болница, и Огнян Дамянов, който е в Япония.

Йордан Стоев е индивидът, с който основния прокурор е разговарял след завръщането си от Съединени американски щати. Запис от диалога той излъчи през вчерашния ден в границите на дълго изказване. В този диалог излиза наяве, че Стоев е бил изпратен, по уточненията му от Бойко Борисов, с цел да убеждава Гешев да се отдръпна самичък от поста. А Гешев уговарял " почтено отдръпване с гаранции за сигурността си ", както и с отговор на въпроса дали тези, които желаят отстраняването му, не стоят зад опита за нападение на 1 май.

Вчера стана ясно, че Калина Чапкънова и Георги Кузманов се ревизират от прокуратурата по сигнал на цивилен организации.

Предишното искане за премахване на Гешев ще се разисква като първа точка на съвещанието на Висш съдебен съвет в четвъртък, 25 май. Тогава ще се разисква и сигналът на заместител основния прокурор Борислав Сарафов във връзка гореспоменатия диалог на Гешев със Йордан Стоев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР