Четиридесет и четири на сто от младите счетоводители в световен

...
Четиридесет и четири на сто от младите счетоводители в световен
Коментари Харесай

44% от счетоводителите в света ще си сменят работата през 2024 г.

Четиридесет и четири на 100 от младите счетоводители в международен мащаб чакат да сменят позицията или работодателя си през идващите 12 месеца. Това излиза наяве на кръгла маса, проведена от Асоциацията на сертифицираните счетоводители (АССА), на която са разисквани българските вероятности за набиране на професионални счетоводители и инспектори, и са показани резултатите от международното изследване на АССА за трендовете в развиването на експертите, оповестяват от асоциацията.

Проучването е извършено измежду над 8000 професионални счетоводители от 148 страни, в това число и България, като въпросите, на които те са отговаряли, са свързани с работата им в бъдеще, стремежите им за професионално развиване и с провокациите в специалността, съобщи Българска телеграфна агенция.

Сред главните заключения от изследването е, че международният дефицит на експерти е проблем за работодателите, които се пробват да задържат по-амбициозните си чиновници, които търсят повече от това, което им се предлага, и гледат към други позиции.

Почти половината от интервюираните чакат покачване, промяна на длъжността или даже промяна на компанията в границите на една година, а процентът на тези, които имат такива проекти за идващите две години, е по-висок – 69 %. Две трети от тези, които желаят да се реалокират през идната година, чакат преместването им да бъде отвън актуалната им компания.

Според Тома Дончев, учител в УНСС, счетоводството и науките за финанси притеглят от ден на ден студенти през последните години. Причината за това е, че са сериозни към средата в страната и желаят да я трансформират посредством счетоводната специалност, което е нещо позитивно, счита той.
 
" Привличането на идващото потомство български гении към счетоводната и одиторската специалност е жизненоважно за стопанската система на страната ", сподели Андреа Станчиу, началник на ACCA в Южна Европа. " Това изследване ни даде фантастична опция да обсъдим тези доста значими открития с българските сътрудници, които са в челните редици на привличането на младежите към счетоводните и одиторските специалности ", уточни той.

Според ръководителя на Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) Бойко Костов измежду стратегическите цели на ИДЕС са точно непрекъснатото повишение на качеството на одиторските услуги посредством поддържане на високо професионално равнище на записаните инспектори и съответни системи за надзор на качеството на одиторските услуги, както и поддръжката на образованието по счетоводство и одит в България за повишение на качеството на образованието и обогатяване на неговата практическа устременост.

Други резултати от изследването на АССА са, че 57 на 100 от респондентите работят още веднъж в офиса на цялостен работен ден, 71 на 100 желаят повече помощ от своите организации за опазване на психологичното си здраве и 41 на 100 споделят, че се усещат претрупани от бързите промени в специалността.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР