Четири стартиращи компании с кауза бяха избрани от журито на

...
Четири стартиращи компании с кауза бяха избрани от журито на
Коментари Харесай

Четири български компании с кауза продължават към финала на Chivas The Venture България

Четири започващи компании с идея бяха определени от журито на състезанието Chivas The Venture да продължат в конкуренцията към българския край на надпреварата. Състезанието за започващи компании с идея Chivas The Venture към този момент трета година дава опция на български участници да показват своя бизнес пред общественост от вложители и да се състезават за част от наградния фонд от 1 млн $. Тази година в The Venture се включват бизнеси с идея от 32 страни на шест континента.

Кои са отличените компании:

Проектът Sea Harmony развива личен патент за отвесни ферми за миди Pisa Reef. Това е опция да се развива морски бизнес с ниска първична инвестиция и добра възвращаемост, която възвръща екологичния баланс в крайбрежните води. Вертикалните ферми Pisa Reef оказват помощ да се обживят така наречен „ мъртви зони “ в моретата и океаните, получени от битово замърсяване на водата, ерозия и потребление на химикали, като основават още веднъж изгубената хранителна верига: планктон, миди, риби, скариди, а зелените води още веднъж имат късмет да станат кристално чисти. Фермите към този момент имат няколко интернационалните награди.

Валентин, Николай и Роман от Stackport са основали системата за незрящи VAST, която употребява очила с камера и апликация за смарт телефон, с цел да ориентира хората с нарушено зрение във всекидневни обстановки. Проектът към този момент е получил поддръжка и утвърждение от Съюза на слепите в България. „ Нашата основна цел е незрящите да имат опция да развиват кариера, интензивно да вземат участие в трудовия пазар и да улесним оправянето с ежедневните провокации, “ – споделят основателите. Те чакат продуктът им да върне на работните места 15% от незрящите. VAST ще им дава опция да се ориентират по-добре в непознати пространства, да подобрят опциите си за четене, извършване на покупки, напредване.

Cupffee е дълго чаканата нова чаша за кафе. Вафлената чашка, създадена от Мирослав, Младен и Симеон, е вкусна, ядлива, биоразградима и не трансформира усета на кафето. Замърсяването с опаковки за еднократна приложимост е голям международен проблем. Cupffee е доста положително решение както за феновете на бисквитката към кафето, по този начин и за околната среда - в случай че изхвърлите чашката, тя се разгражда за няколко дни. Разработката е лишила 3 години и се чака в скоро време да бъде пусната в произвеждане. Бизнесът я чака с неспокойствие, както и феновете на „ кафе на крайник “.

Изкуствената фотосинтеза е в основата на плана на Wasabi Innovations. Темата е от огромен интерес за учени и институти в света и в последните 20 години се опитва интензивно за основаване на резистентен модел за изкуствена фотосинтеза. Индранийл Сен употребява специфични сапунени молекули и сапунен мехур, с цел да преработи въглеродния двуокис във възобновима сила благодарение на слънчевата светлина. Проектът е подсилен от доста международни учени и сега следва основаването на първообраз. В резултат на това бизнес начинание може да бъде революционизирана международната енергийна процедура и предоставена опция за превръщане на климатичните промени в света.

Много разнородни планове бяха предадени в платформата Chivas The Venture тази година, разясниха уредниците. Най-много планове имаше от сферата на технологиите и земеделието. Избраните са с максимален капацитет за триумф съгласно журито и надлежно с най-хубави благоприятни условия да предложат работещо решение за справяне с огромен международен проблем.

Българското жури е в състав Боян Бенев - бизнесмен, Христо Христов - изпълнителен шеф на " Нетинфо ", Елена Маринова – президент и съучастник в „ Мусала Софт ”, Манол Пейков – издател и притежател на издателска къща „ Жанет 45 ”, Галя Прокопиева – Изпълнителен шеф на „ Икономедиа ”, Павел Езекиев – съосновател и ръководещ сътрудник в рисковия капиталов фонд NEVEQ и наставник на стартъп компании от иновационните технологии и Мирослава Симова – ръководещ шеф на Pernod Ricard за България. Те не престават своята работа за избиране на финалиста за третото издание на Chivas The Venture.

Финалистът, който ще показва България на световния край на Chivas The Venture и ще се състезава за дял от милионния награден фонд, ще бъде разгласен на 16 януари 2017. Заедно с финалистите от другите 31 страни, той ще замине на едноседмично образование за ръководство на бизнес в Оксфорд. След това ще може да показа концепцията си пред международни бизнес водачи и интернационалното жури на Chivas The Venture. Наградният фонд от $1.000.000 ще бъде разпределен сред финалистите, като $250 000 ще бъдат разпределени посредством 5-седмично онлайн гласоподаване, a останалите $750.000 - от световно жури сред един или повече екипи.

Chivas The Venture – Win The Right Way е световна самодейност на Chivas Regal, която дава опция на бизнесмени да осъществят бизнес, който основава причина за значима обществена смяна.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР