Четири месеца след най-слабото представяне на избори в историята си

...
Четири месеца след най-слабото представяне на избори в историята си
Коментари Харесай

"Всички ще бъдат разочаровани": БСП се готви за конгрес, който няма да промени нищо

Четири месеца след най-слабото показване на избори в историята си и по-малко два преди следващия просрочен парламентарен избор Българска социалистическа партия ще се събере на конгрес, който би трябвало да я приготви за нова борба.

Форумът, който ръководителят на партията Корнелия Нинова, в този момент наподобява, че няма нито опциите, нито желанието за внезапни промени по основни за левицата политически въпроси като водачеството, капацитета за връщане на гласове и опциите за присъединяване в ръководство дружно с други обединения при вероятността за следващ фрагментиран парламент. Вместо това Нинова евентуално ще направи опит с уставни проблеми да сплаши вътрешната си съпротива, до момента в който съперниците ѝ ще останат в изчаквателна позиция с вярата, че позициите ѝ отслабват.

И двата лагера в Българска социалистическа партия не чакат конгресът да вземе основни решения, а дневният ред е фокусиран върху оферти на управлението за промени в устава и програмата на партията. " Всички ще бъдат разочаровани. Едните тъй като ще чакат Корнелия Нинова да се саморазправи с конгреса, други тъй като ще чакат конгресът да се саморазправи с Корнелия Нинова. И двете няма да се случат ", заключи упованията си за конгреса импровизирано пред " Дневник " социалист.

Лидерската оставка невъзможна

По информация на " Дневник " опозицията на Корнелия Нинова ще предложи включване на точка за нейната оставка в дневния ред на конгреса. Върховният партиен орган не дефинира ръководителя - той се избира от всички членове на партията, само че единствен има право да го в профил.

Именно настояването за оставка беше повода съперниците на ръководителя да изискат през октомври привикване на конгреса. На последните избори левицата резервира петата си позиция, само че изгуби нови близо 35 хиляди гласа. Въпреки това Нинова. В подписката за конгрес се включи с остра позиция и най-силната конструкция на социалистите - столичната.

Нинова обаче съумя да отсрочи свикването на висшия партиен орган с аргумента, че той би трябвало " да даде нов небосвод " на партията, като приготви " нова стратегия на съвременна лява партия " и направи " сериозна организационна промяна " в това число с смяна в устава.

Няколко месеца по-късно промяна не се обрисува, само че протестната сила не се е нараснала очевидно и членове на вътрешната съпротива разясниха пред " Дневник ", че късмет настояването за оставка да влезе в дневния ред няма, тъй като се чака Нинова още веднъж да получи поддръжката на болшинството делегати. Причините, по думите им, са разнообразни: някои припознават мнението на управлението, че при идни избори (включително и локални през тази есен) не е време за вътрешнопартийни борби, други разчитат на позициите си в структурите и локалната власт таман поради разбирателството си с управлението.

Това ще е следващият път, в който опит за премахване на Корнелия Нинова не съумява. През 2019 година след загуба на европейските избори тя първо подаде, само че след това. В началото на 2022 година пък съумя с процедурна хватка да обърне гласуването и вместо оставката конгресът гласоподава избор на доверие, вследствие на който

Отслабва ли въздействието на Корнелия Нинова

Неофициално съперници на Нинова разясняват, че въздействието ѝ отслабва и показват като знак за това (разширеното управление на партията) в края на предходната седмица. Тогава част от присъстващите членове от вътрешната съпротива отхвърлиха да се записват, а поддръжниците на управлението в залата не бяха задоволително, с цел да обезпечат разкриване на пленума.

 Опозицията в Българска социалистическа партия заяви за отстранени делегати, пленумът бе отсрочен след началото Опозицията в Българска социалистическа партия заяви за отстранени делегати, пленумът бе отсрочен след началото

Като знак за разклащането на позиции на партийния ръководител и оттова за несигурността ѝ опозиционерите сочат и подмяната на делегати на конгреса в последния миг. Според Костадин Паскалев става дума за сред 50-70 души от структури на Българска социалистическа партия в Харманли, Симеоновград и Пловдив.

Ръководството на левицата пък отвърна, че става дума за промяна на едвам 5% от всички 950 по правилник делегати. В известие до медиите Изпълнителното бюро на партията твърди, че обилни промени са правени само във Видин и Пловдив. Причината за това била, че към изборите през октомври 2022 година управлението на организацията във Варна я напусна поради несъгласия с политиката на Корнелия Нинова, а в Пловдив промените се наложили поради почнали преди година " цялостен цикъл доклади и избори ".

Лидерството на Корнелия Нинова е нарушено поради слабия избирателен резултат.
 Крум Зарков,
Българска социалистическа партия, пред Би Ти Ви

Лакмус за поддръжката, която водачът има, се чака да бъде гласуването по препоръчаната от нея декларация на конгреса, в която Нинова ще регистрира свършеното и ще очертае вероятностите пред партията.

Въпросът за ръководство дружно с ГЕРБ

Въпреки анонсите пред медиите, от конгреса най-вероятно няма да се желае глоба за възможни бъдещи взаимни дейности с ГЕРБ, разясниха пред " Дневник " делегати. Преди по-малко от месец водачът на ГЕРБ Бойко Борисов стартира концепцията за така наречен " техническо държавно управление " - с стеснен времеви мандат, закрепена авансово стратегия и без ярки политически лица за министри, и уточни Българска социалистическа партия като евентуален сътрудник зад него. Нинова внимателно отвърна, че този въпрос ще се разисква на конгреса, " в случай че някой от социалистите го повдигне ".

Източници от близкото обграждане на водача разясниха импровизирано пред " Дневник ", че управлението няма да сложи въпроса на разискване по няколко аргументи. Едната е, че като цяло Нинова характеризира ръководството си с опълчване на " модела ГЕРБ " и диалогът за промяна на позицията би бил сложен. Другата били идеологическите разлики с партията на Борисов. Освен това, социалистите желали да изчакат резултатите от изборите на 2 април, тъй като може да се окаже, че ГЕРБ и Движение за права и свободи имат задоволително депутати за болшинство и поддръжка от Българска социалистическа партия може да се окаже непотребна.

Неофициално социалисти позволяват, че тематиката въпреки всичко може да бъде упомената в декларацията на конгреса, само че без да се загатва името на ГЕРБ, а в общия подтекст на потребността от постоянно държавно управление и от преустановяване на " модела Радев ", в което Нинова влага, че президентът ръководи еднолично със служебни държавни управления.

Малко приятелски съд

Някои от измененията в устава, които ще се разискват, звучат като предизвестие към съперниците на управлението - това демонстрира планът за ремонти, с който " Дневник " разполага. " Основание за изключване от партията да бъде и когато член на партията работи за други партии/коалиции/организационни комитети или приема постове от тях без единодушието на партийните органи на Българска социалистическа партия ", гласи една от точките.

Най-пряко този текст може да бъде отвеян към Костадин Паскалев, който е измежду основателите на. Ако обаче при приемането на текста отпаднат думите " от тях ", глобата ще важи за социалистите, които одобряват каквито и да е постове без утвърждението на управлението. Като съперниците на Нинова Крум Зарков, Явор Гечев и Весела Лечева, които предходната година станаха министри в служебното държавно управление. Още тогава Нинова. Сега най-тежката глоба се ползва единствено при участие в друга партия и кандидатиране от нейно име, при редовно нарушение на разпоредбите на Българска социалистическа партия и присъда за закононарушение.

И нова стратегия

За разискване на конгреса за направени и насоки за създаване на нова стратегия, защото последната на Българска социалистическа партия е от 2008 година В предложенията, с които " Дневник " разполага, се показва, че левицата желае да взе участие в " дефинирането на демократичния социализъм на 21-и век ", като платформата за това е Европейският съюз. Основните цели в програмата на Българска социалистическа партия се предлага да бъдат:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР