Четири маскарадни групи получават Златна маска в тазгодишното 30-то юбилейно

...
Четири маскарадни групи получават Златна маска в тазгодишното 30-то юбилейно
Коментари Харесай

Сурва 2024: Четири маскарадни групи получават Златна маска

Четири маскарадни групи получават " Златна маска " в тазгодишното 30-то юбилейно издание на Международния фестивал на маскарадните игри " Сурва " в Перник. Големите спечелили са сурвакарите от пернишкото село Мещица и от радомирското село Стефаново, бабугерите от град Банско и кукерите от село Вресово, област Бургас.

Наградите разгласи на брифинг ръководителят на журито проф. доктор Николай Ненов.

" Сребърна маска " получават кукерите от село Тъжа, област Стара Загора и сурвакарите от пернишкото село Черна гора. С " Бронзова маска " журито отличи кукерската група от село Победа, област Ямбол и сурвакарската група от село Лесковец, община Перник. Присъдени бяха златни, сребърни и бронзови медали за поддържане и предаване на локалната традиция, за атрактивност на група, за маски и костюми, за образование в традицията, за атрактивна игра, за детски групи, както и доста самостоятелни награди.

Наградният фонд включва и доста специфични награди, измежду които от кмета на Перник, от регионалния шеф, от Регионалния исторически музей- Перник и други

Купата на Федерацията на европейските карнавални градове отива при сурвакарите от пернишкото село Расник и при групата на село Габровница, област Монтана.

По мотив 30-то юбилейно издание се връчва и специфична премия - орден за повсеместен принос в изданията на МФМИ " Сурва ". С такива медали са отличени общо 29 групи. Наградата на публиката завоюва групата от кв. " Шарон " - град Петрич. Любомир Любомиров от София пък е спечелилият в обичайна лотария от SMS-гласуването. Неговата премия е екскурзия в чужбина.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР