Четири кучета следят за COVID-19 сред пътниците на летището в

...
Четири кучета следят за COVID-19 сред пътниците на летището в
Коментари Харесай

Летището в Хелзинки следи COVID-19 с кучета

Четири кучета наблюдават за COVID-19 измежду пасажерите на летището в Хелзинки, а управляващите се надяват този пилотен план да покаже, че има на ниска цена, бърз и сигурен метод да се откриват инфектираните с вируса, заяви " Гардиън ".

Проучванията зад този опит, който се приготвя и в други страни, демонстрират удивителни обстоятелства. Кучетата са способни да засекат съществуването на ковид в границите на 10 секунди, споделя Ана Бьоркман от Хелзинкския университет. Точността, с която го разпознават, е съвсем 100%, освен това дни преди инфектираният да прояви признаци.

Учените не са напълно сигурни какво тъкмо подушват кучетата, когато засичат вируса. Френско проучване, оповестено през юни, заключи, че потта на хора с COVID-19 мирише друго и че кучетата умеят да доловят тази разлика. Кучетата, също така, могат да разпознават COVID-19 от надалеч по-малко молекули от нужните за PCR тест - на тях са им задоволителни 10-100 молекули, с цел да усетят вируса, до момента в който за лабораторното проучване са нужни 18 милиона молекули.

Пилотният план на летището в Хелзинки ще се извършва четири месеца и ще коства 300 000 евро - доста по-евтино в сравнение с провеждането на проби. За задачата се образоват 16 кучета, като се чака 10 от тях да проработят на летището. Четири към този момент започнаха работа, като на една промяна дежурят по две животни.

Въпреки че новият ковид може да болести норки и котки, кучетата нямат нужните рецептори за прикрепване на вируса и наподобява мъчно се заразяват, считат учените. Няма и данни те да придвижват вируса на хора или други животни. Финландия е първата европейска страна, която наема кучета за тази цел, само че сходни планове се създават в Австралия, Франция, Германия и Англия, показва " Гардиън ". Кучета душат за ковид и на летището в Дубай от предишния месец.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР