Четири години затвор отсъди съд в Шанхай на независимата китайска

...
Четири години затвор отсъди съд в Шанхай на независимата китайска
Коментари Харесай

Вкарват в затвора китайска журналистка заради отразяването на епидемията в Ухан

Четири години затвор отсъди съд в Шанхай на самостоятелната китайска журналистка Чжан Чжан, отразявала епидемията в Ухан през февруари. По думите на юристите ѝ процесът е траял единствено няколко часа, а в ареста са били нарушени човешките ѝ права.

37-годишната Чжан е някогашна адвокатка. Обвинена е за това, че предизвиквала суматоха и ужас с отразяването на пандемията. Според ДПА това е постоянно употребявано обвиняване против критици на държавното управление.

Съдът я упреква и, че е разпространявала погрешна информация по време на карантината в Ухан. В обвинителния акт по-конкретно е записано, че " разгласява огромни количества подправена информация " и взима изявленията от задгранични медии, в това число Радио Свободна Азия и Epoch Times, с цел да " разбуни злонамерено обстановката с епидемията в Ухан ". Според юристите ѝ обаче прокурорите не са посочили доказателства за " подправена информация ".

Журналистката живее в Шанхай. През февруари изминава към 400 благи до Ухан, с цел да рапортува за пандемията и последвалите опити за преодоляването ѝ. По същото време управляващите започнаха да възпират частни китайски медии да отразяват протичащото се, напомня CNN.

Чжан публикуваше свои наблюдения, фотоси и видеоклипове в Wechat, Twitter и YouTube, последните две от които са блокирани в Китай. В продължение на три месеца тя постоянно подлага на критика наложените от управляващите ограничавания поради епидемията, определяйки ги като " тежко нарушаване на правата на индивида ". Показвала е неведнъж претрупани крематориуми и лечебни заведения, както и празни магазини в гъсто популации Ухан.

Изявите ѝ ненадейно стопираха в средата на май. По-късно стана ясно, че е арестувана от полицията и върната в Шанхай. Според Amnesty International в един миг по време на ареста ѝ Чжан е оповестила гладна стачка. По думите юриста ѝ Джан Кеке е била връзвана, имала захранващи тръби в носа и устата. Освен това страдала от непрекъснато главоболие и болки в стомаха и гърлото.

Според юриста на чуването си тя е била в инвалидна количка. Твърди се, че е отказала да приказва в съда, както и да се признае за отговорна. Чуждестранни дипломати и поддръжници на журналистката са пробвали да влязат в правосъдната зала по време на процеса. Полицията обаче е предотвратила това, като спряла и достъпа на публицистите съгласно Франс прес.

Процесът против Чжан е първият против цивилен публицист в Китай. Но това не е първата й среща с управляващите. Според обвиняването е била арестувана два пъти за 10 дни през 2019 година за " предизвикателство на неприятности ", само че в документа не се показва съответно какво е довело до нейното задържане.

Други публицисти като Ли Цзехуа, Фан Бин и Чън Цюшъ също са в неопределеност от февруари, напомня ДПА. В същото време държавните медии отразяваха реакцията на Пекин като ефикасна и навременна. А публицисти от New York Times, Washington Post и Wall Street Journal бяха изгонени през март, напомня CNN. Освен това управляващите имат инструмент за блокиране на множеството задгранични медии посредством просторен онлайн център за цензура и наблюдаване, акцентират специалисти.

" Под прикритието на битката с новия ковид управляващите в Китай ускориха заглушаването на онлайн медиите, блокирайки самостоятелни доклади, шерване на информация и сериозни мнения по отношение на държавните реакции ", разясниха по-рано в отчет китайски бранители на човешките права.

А " Репортери без граници " дефинира Китай като мястото, в което има най-вече арестувани публицисти в света.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР