Четири години поред, от 2019-а насам, един обект заковава абсолютния

...
Четири години поред, от 2019-а насам, един обект заковава абсолютния
Коментари Харесай

До 2024 година: Античният театър на Пловдив влиза в Историч...

Четири години подред, от 2019-а насам, един обект заковава абсолютния Еверест в туристическите награди на Министерството на туризма. Големият любимец в конкуренцията за „ Изборът на българите “ e „ Исторически парк “ в с. Неофит Рилски до Варна.

„ От години поставяме неимоверни старания, с цел да изградим едно място в България, което да служи като знак на българския дух. В тази идея съм аз, само че и хиляди доброволци и съидейници, обединени и - малко по малко, вършим чудеса. Защото желаеме да покажем, че българите би трябвало да са горди с произхода си, а не скопени “, споделя пред „ Марица “ Ивелин Михайлов, визионерът, който стои зад концепцията на „ Исторически парк “.



Във времена на международни рецесии, войни и пандемии, когато в света доста повече се разрушава, в сравнение с се гради, Ивелин желае да построи новия знак на България. „ Мечтата ми е да изградя „ Исторически парк “ и да го трансформира в международно постижение - по сходство на Айфеловата кула - признака на Франция, на катедралата в Барселона или Колизеума в Рим. Ние, българите, би трябвало да имаме своя интернационален знак, с цел да предизвикваме интерес към историята ни. Всички чужденци, които са идвали досега при нас в Парка, са оставали удивени. А когато хората видят, че някой е направил нещо значимо в предишното, тогава стартират да учат неговата история и просвета “, стимулира се нашенецът.



Разходката в „ Исторически парк “ ни връща

10 000 години обратно във времето

с най-старата цивилизация в Европа, чиито следи са открити край Варна. Паркът ни демонстрира типичните селища от времето на халколита и неолита. Орфей и Спартак са сложени в „ тракийския интервал ”, където се вижда единственият възобновен тракийски замък - с тронна зала, спалня, тракийски съкровища. Наблизо са двете гробници - Казанлъшката и Александровската, а до тях и гробницата в Свещари. После минаваме около Рим, Средновековието.



В центъра е скулптурата на Асеневци

Точно зад нея към този момент е издигнато сходство на Царевец - в интервала XI-XII век. Тогава градът е част от Византийската империя, до момента в който двамата болярски синове, по-късно царете Асен и Петър, подвигат въстание против Византия (1185 г.). След края му се слага началото на Второто Българско царство със столица Търновград. Възстановката демонстрира част от крепостната стена и три вида кули - открита и закрита и кула тюрма. Зад тях се вижда и царската резиденция.



Античната ера обаче има особено място в тази „ сцена “, където историята оживява по изключително впечатляващ метод. Точно тук ще се появи

Античният спектакъл на античния Филипопол.



„ Работим с екипа ми по този трогателен монумент, съхранен в хилядолетния в Пловдив. Вдигаме го детайлно, тъй че да онагледим изцяло оригинала. Използваме мрамор, а скулптурите се вършат на ръка, което ни лишава доста време. Но пък резултатът ни радва “, добавя Ивелин Михайлов. Според него, Античният спектакъл на Филипопол ще е един от най-скъпите обекти в целия „ Исторически парк “.



Възстановката е на проф. Маргарита Ваклинова и екипа й, които работят по

близо 200 статуи от мрамор -

дребни фигури, които ще допълват главната структура на античния спектакъл. „ Всяка една от тези статуи ни лишава по 6 месеца работа, само че до 2024 година Античният спектакъл ще е подготвен и ще може да се види в „ Исторически парк “. Вярваме, че това ще увеличи интереса към Пловдив и всички забележителности към града ви, тъй като туристите ще желаят да видят оригинала “, има вяра Ивелин.



И дава следния образец: южната китайска провинция Гуангдонг към този момент може да се похвали с тъкмо копие на предпазеното от ЮНЕСКО австрийско градче Халщат - известно със солните си залежи. Ала откакто копието му се появило в Китай, австрийците се радват на четири пъти повече гости.


Младите в община Ветрино отглеждат по 3-4 деца  
Днес „ Исторически парк “ не е просто красиво място. Не е и купчина камъни, които демонстрират историята, а дух, сърце, огън и блян. Ивелин Михайлов изясни по какъв начин неговата концепция в годините увлича хиляди хора: „ Искаме да помогнем да се развие културата ни и тя да доближи до сърцето и душата на всеки един човек. Само по този начин ще живеем в положително общество!.

За годините, откогато стартира построяването на „ Исторически парк “, над 300 българи в района, работили в чужбина, се завърнаха по родните си места. „ Българите строят чудеса в чужбина, само че какво от това. С парите, които им заплащат, си купуват по една остаряла кола и се прибират. Така България се трансформира в „ гробище “, а чужбината става все по-хубава. Тези хора обаче избраха да се завърнат, да творят и да оставят труда си в България. Днес доста от младите фамилии в община Ветрино, където попада паркът, отглеждат по три-четири деца. Християнското семейство би трябвало да бъде съществена градивна единица на нашето общество. Защото любовта към родината и света стартира от тук - от любовта към фамилията “, споделя сърцатият българин Ивелин Михайлов.



Турци оказват помощ
Кан Котраг да влезе на кон в Татарстан
Паметникът на кан Котраг, един от синовете на Кубрат, основал Волжка България, към този момент пътува към Русия. Създадена още веднъж в „ Исторически парк “, скулптурната комбинация на Дишко Дишков от Сопот ще бъде инсталирана в Тетюши - градчето е на към 120 километра от Казан, столицата на съветската република Татарстан.  

Това е вторият паметникът на български държател, който визионерите към Ивелин Михайлов подвигат зад граница. Първият бе на кан Алцек, най-малкия наследник на кан Кубрат. Днес едно малко градче в Южна Италия - Челе ди Булгерия,  пази загатна за него.

Дълго време монументът на кан Котраг можеше да се види в „ Исторически парк “ - дружно с постамента той е висок 5.20 метра, а фигурата на кана на кон е 3.20 м. „ Отдавна имахме позволение и определено място за неговото слагане с помощта на нашите другари от Република Татарстан, където са открити над 2000 волжко-български монументи от X-XIV век. Внезапно обаче ни не разрешиха да транспортираме паметника към Русия. И възбраната пристигна от българска страна. Знаете, войната в Украйна… имало определена от Европейски Съюз. Не желая да разясня! Тогава на помощ ни пристигна турска компания - продадохме го на тях и паметникът към този момент пътува към Русия. Парадоксално е, само че турците вземат по-присърце българската просвета и полезности. За разлика от родните политици “, разсъждава българинът.

Паметникът на кан Котраг ще бъде вдигнат на един от високите хълмове на десния бряг на река Волга, откъдето ще гледа към Биляр - последната столица на Волжка България, съществувала от Х до ХIII век.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР