Четири фирми искат да правят пазарното проучване за въвеждане на

...
Четири фирми искат да правят пазарното проучване за въвеждане на
Коментари Харесай

Четири фирми искат да правят пазарното проучване за въвеждане на машинно гласуване

Четири компании желаят да вършат пазарното изследване за въвеждане на машинно гласоподаване
Централната изборна комисия (ЦИК) отвори офертите на компаниите, които аплайват по публичната поръчка за пазарно изследване и установяване на планирана цена за произвеждане, закупуване, наемане и доставка в страната на не по-малко от 12 500 профилирани устройства за машинно гласоподаване, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В процедурата вземат участие общо 4 компании, а публичната поръчка включва и логистично обезпечаване на профилираните устройства до секционните изборни комисии в страната и чужбина, гаранционно и извънгаранционно обслужване, поддръжка, образование на личен състав за работа и обслужване на устройствата.

Целта на публичната поръчка е осъществяване на изследване на всички участници на пазара, които създават и доставят устройства за машинно гласоподаване. С това ЦИК желае да се ориентира авансово при какви условия може да реализира задължението, които Изборният кодекс и вменява, а точно да обезпечи опцията за машинно гласоподаване на българските жители за идните европейски избори.

„ Става дума за един значителен разход. Комисията реши, че е целесъобразно да се направи авансово изследване. На фона на предстоящите разноски за техническото обезпечаване на машинното гласоподаване, разноските за такова изследване са пренебрежимо дребни. От тази позиция е свястно да се направи, тъй като може да докара до събиране на информация, която може да ни бъде потребна, както и до икономии при реализацията на този план “, заключи представителят на ЦИК Цветозар Томов.

Въпреки че цените на офертите също ще бъдат регистрирани, във връзка с класирането на претендентите техническата част на офертата ще има по-голяма тежест във финалната оценка. „ Още нищо не сме видели. Офертите са преди малко отворени, дано ги разгледаме. Нека забележим какво оферират организациите, които аплайват и тогава ще вземем решение “, акцентира Томов.

БГНЕС напомня, че на този стадий ЦИК апелира пред Върховен административен съд решението на Административен съд – София, задължаващо я да вкара наложително машинното гласоподаване. Делото бе заведено от някогашните депутати от „ Реформаторски блок “ и сегашни членове на „ Демократична България “ Петър Славов и Мартин Димитров, тъй като от Комисията не започнаха дейности по въвеждане на машинното гласоподаване, макар че това бе заложено като смяна в Изборния кодекс. Аргументът на ЦИК бе, че парите би трябвало да бъдат отпуснати от държавното управление, само че при започване на месец август от финансово министерство оповестиха, че имат подготвеност да обезпечат средствата.

„ През октомври ще има съвещание на Върховен административен съд по този въпрос. Двете процедури нямат общо една с друга. ЦИК е длъжен да работи според отговорностите, които има по Изборния кодекс. Той сега е подобен, че би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да осигурим машинно гласоподаване за идните избори за европейски парламент следващата година. Комисията ще работи по това, без значение от изхода на обжалването “, съобщи още Томов.

Определеният период за осъществяване на изследването е 2 месеца. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР