Четири дни преди балотажа все още не е ясно дали

...
Четири дни преди балотажа все още не е ясно дали
Коментари Харесай

Все още не е ясно дали на балотажа ще може да се гласува и с машини

Четири дни преди балотажа към момента не е ясно дали на втория тур на изборите в неделя ще може да се гласоподава и с машини. За да има машинен избор на втория тур на локалните избори на 5 ноември,трябва законова процедура по засвидетелствуване на машините, обясниха от Централната изборна комисия.

Компетентните органи са 3 - Министерството на електронното ръководство и двата института по метрология и сертификация.

Екипите на министерството от нощес към този момент работят по засвидетелствуване на сходството на машините за втория тур на локалните избори, оповестиха от ведомството. Очаква се те да работят в непрестанен режим, а цялостният развой ще протича под наблюдението на специалисти от Държавна организация „ Национална сигурност “, избрани след покана на МЕУ.

Процесът ще може да се следи онлайн посредством видеоизлъчване. Ще бъде обезпечена и опция на жителите да следят процеса в действително време на място от 9 часа в постройката на ведомството.

За да има машинен избор в неделя е належащо ипровеждането на нова процедура по доверено създаване и нов хешкод, прецизираха от ЦИК.

В понеделник Върховният административен съд разгласи, че решението на ЦИК да има единствено хартиени бюлетини не е законосъобразно за балотажа.

„ Върховният административен съд анулира като незаконосъобразно решението на ЦИК, с което беше разпоредено балотажът на 5 ноември 2023 година да се организира единствено с хартиена бюлетина. В останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съветници, извършени на 29 октомври 2023 година, жалбите, позволени за разглеждане, бяха отхвърлени ”, оповестиха от Върховен административен съд.

Общо 12 тъжби постъпихав събота по електронен път от ЦИК във Върховен административен съд. Съгласно Изборния кодекс те би трябвало да бъдат прегледани и по тях да има правосъдно изговаряне в тридневен период от постъпването им. Подаденитежалби са от ПП-ДБ, Политическа партия „ Единение “, от претендента за кмет и претендент за общински консултант на Община Шумен Неделчо Неделчев, от претендента за общински консултант за Столична община Петър Славов, както и от шест физически лица в качеството им на гласоподаватели.

Последваха и политически реакции след решението на Върховния административен съд. От ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия бяха единомислещи, че решения на съда не се разясняват.

От ГЕРБ обявиха, че тематиката не би трябвало да се политизира. Като обявиха, че решенията на съда не би трябвало да се разясняват, а да се извършват. Във „ Facebook ” от партията на Бойко Борисов приканиха политиците да почитат решенията на самостоятелните български институции и да не ги употребяват за партийна агитация.

Делян Пеевски от Движение за права и свободи настоя институциите да подсигуряват свободата и сигурността на вота. Според него решението на Върховен административен съд във връзка с машинното гласоподаване не предстои на коментар, защото уважението към решенията на съда е главен либерален принцип.

Пред публицисти Божидар Божанов от „ Продължавае промяната-Демократична България ”коментира, че Министерството на електронното ръководство поправя пропуща, който е открил Върховен административен съд и прави процедурите. Според него министерството ще се оправи в период, тъй че в неделя да има машини на балотажите.

Божанов разяснява и констатацията, че удостоверяването на машините от страна на министерството би трябвало да се прави от министъра на електронното ръководство, а не от негов заместител, като бе запитан и за това, че такава процедура е имало и на предходни избори.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи пред публицисти, че щом по този начин е решил съдът, значи по този начин би трябвало да бъде.

Тошко Йорданов от „ ИТН ” разяснява, че съдът не връща машините.

От партия „ Възраждане ” също разясниха решението като прецизираха, чебългарският жител би трябвало да избира на кого да има вяра - на ДАНС или на Върховния административен съд. По думите им несъгласието в позициите е " следващият признак за разпад на държавността ".

Припомняме, че до анулация на машинното гласоподаване се стигна, след катостана ясно, чеМихаил Стойнов е снимал изходния код на софтуера на машините за гласоподаване. Това се е случило след първата инспекция на кода, която беше направена на 23 октомври в наличието на специалист от Сиела Норма и представители на записаните за локалните избори партии, обединения и инициативни комитети.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР