Четири американски фармацевтични компании са се съгласили да изплатят 26

...
Коментари Харесай

Кризата с опиоиди в САЩ: фармацевтичните гиганти договориха споразумение за 26 млрд. долара

Четири американски фармацевтични компании са се съгласили да изплатят 26 милиарда $ за споразумяване на обвиняванията, че са съдействали за рецесията с пристрастяване към опиоидни субстанции. Според договорката, оповестена от трима щатски основни прокурори в сряда, трите компании дистрибутори на медикаменти McKesson, Cardinal Health и AmerisourceBergen ще изплатят общо 21 милиарда $, а производителят Johnson & Johnson - 5 милиарда $ през идващите 5 години, оповестява BBC. Главните прокурори на 15 щата както и водещи юристи са били част от договарянията.

Извънсъдебното съглашение е второто най-голямо в историята на Съединени американски щати по-късно с цигарените заводи от 1998 г, чиято стойност беше 246 милиарда $, отбелязва Reuters.
Обвиненията
Повече от 3000 са делата заведени по случая, най-много от страна на щатски и локални управляващи. Реалната сума за погашение по съглашението зависи от това какъв брой от тях ще бъдат прекъснати. Продължават да се водят договаряния и с фирмите Purdue Pharma и Mallinckrodt Plc.

Главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс съобщи, че компаниите са подхранвали рецесията на пристрастяването към опиоиди за повече от две десетилетия. " Макар никаква сума пари и никакво деяние да не могат да компенсират стотиците хиляди изгубени животи и милионите пристрастени към опиоиди, можем да предприемем всяка допустима мярка с цел да предотвратим бъдещо опустошаване ", сподели тя.

McKesson, Cardinal Health и AmerisourceBergen бяха упрекнати, че са позволили отклонение на доставки на обезболяващи медикаменти към противозаконни канали, а J&J - в омаловажаване на риска от пристрастяване в рекламните им материали за опиоиди, които компанията спря да създава през 2020 година И четирите компании отхвърлят обвиняванията.
Кризата
Опиоидите са клас мощни опиати, които се извличат от растението сънотворен мак, и могат да блокират сигналите за болежка сред мозъка и тялото. Могат да бъдат открити като медикаменти с рецепта, само че се срещат и във формата на нелегално популяризирани опиати като хероин.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР