Четейки повечето ни медии ни тези дни, успяхте ли да

...
Четейки повечето ни медии ни тези дни, успяхте ли да
Коментари Харесай

Чекмеджетата на Промяната

Четейки множеството ни медии ни тези дни, успяхте ли да разберете какво са сътворили Кирил Петков и компания в меморандума, подписан с Джемкорп? Не, нали? Е, и аз не съумях. Новината беше набутана в девета глуха, в случай че изобщо беше упомената, а множеството даже не си направиха труда да напишат един коментар, касаещ този величествен скандал.

В „ Дневник ” са пуснали една къса дописка, която в действителност няма нищо общо с Джемкорп, за които единствено е намекнато в подзаглавие, само че напълно безобидно. Как ви звучи: „ От меморандума, подписан с „ Джемкорп ”, не е доста ясно какво са мислили да вършат в българската енергетика ”. Просто не било доста ясно, разбирате ли? Всички други публикации, свързани с дейностите на държавното управление, са в негова отбрана, като две от тях дори са с цитати и изявления на шефът на „ Джемкорп ” Атанас Бостанджиев.

В dw тематиката е напълно незадълбочено упомената, като положителният „ Джемкорп ” е противоположен на неприятните „ Белене “ и „ Турски поток “. В другата публикация, незадълбочено засегнала компанията, ситуацията е същото.  В Офнюз и Клуб З – отново две общи приказки по тематиката.

На съвещанието на краткотрайната комисия за „ Джемкорп “, министърът на енергетиката Росен Христов изрично съобщи, че меморандумът не е бил преустановен и едвам той е подхванал дейности на 18.11.2022 година за неговото преустановяване, като е изпратил едностранно предупреждение.

В предаването „ Лице в лице “ по бТВ Христов, сподели че „ не е доста ясно какво е трябвало да прави „ Джемкорп ” от самия меморандум. И аз се пробвам да схвана, тъй като българската енергетика и всички обекти в нея са от стратегическо значение за страната. Самият достъп до тази сфера, до информация, до обектите към този момент съставлява предоставяне на нещо, което е обвързвано с националната сигурност ”.

По-точно: от „ Джемкорп “ са изискали голям размер информация за цялата енергийна система на страната ни – „ Булгаргаз ”, „ Българския енергиен холдинг ”, където са поискани в това число и копие от паспортите на ръководещите, както и „ Мини Марица изток 3 ”, където дори след подписването на меморандума е изработен опит за събиране на информация, като представители на Министерството на финансите  са пристигнали в мините и са поискали цялата финансова информация за сдружението.

И следва най-фрапантното, за което отново да напомним – медиите, самообявили се за стожер на истината и достоверността у нас (някои, посочени по-горе) – не благоволиха да ни осведомят, в противен случай, умишлено обгърнаха в осведомителна мъгла, е, че при подписването на меморандума не е осъществено естественото координиране през службите на Министерството на енергетиката и останалите министерства, което накратко значи едно – умишлено прескачане на цялата конструкция. Не е имало процедура, не са спазени наложителните стъпки, не е осъществена инспекция и не се знае кой е притежателят на „ Джемкорп Холдингс Лимитед “, а някогашният министър на енергетиката Александър Николов, е подписал документа, без да е акредитиран за това.

А в какъв брой от нашите медии прочетохте, че следствие на „ Файненшъл таймс ” свързва компанията с съветски олигарси? И този въпрос е реторичен.

А какво чухте за чекмеджетата, тази другояче по този начин обичана тематика на нашите медии? За кои чекмеджета, ще попитате. Съжалявам, този път не е това на Борисов – за него към този момент разбрахме и материала на дървото, от което е изработен – информация, която несъмнено ни е обогатила. За друго чекмедже става въпрос – това на Кирил Петков, в което три месеца е бил прикрит отчетът на ДАНС, касаещ Джемкорп и едвам когато се разшумя и разкри, че има подобен отчет, през юли държавното управление съобщи, че точно въз основата на него приключва меморандума. Уж го приключва, тъй като в в допълнение съглашение сред Джемкорп, „ IP3 Corporation ” и Министерство на енергетиката категорично написа, че меморандумът ще бъде преустановен от датата на подписването от отсрещната страна, т.е. от „ Джемкорп ”, на което съглашение обаче го няма подписа на компанията. Нещо, което призна самият Бостанджиев, който по време на телевизионно присъединяване съобщи, че не е подписал документ за преустановяване на меморандума и не е уведомил за дейностите си.

И за още едно чекмедже, само че отново не това на Борисов, в което и по думите на Росен Христов, е бил съхраняван (коректната дума е крит) меморандумът, за който не са знаели даже юристите на министерството, които са разбрали за съществуването му от… новините.

Документ за 1 милиарда $, посредством който шепа лица, неоторизирани от никого, дават достъп до информация и до обекти, свързани с националната ни сигурност, като месеци наред крият този меморандум.

Друго си е въображаемото чекмедже на Борисов, нали? Кюлчета, пачки, револвери – съвсем като сюжет за филм, който непрестанно бе дописван от услужливи публицисти. Толкова значимо чекмедже за медиите ни. То не бяха години мнения и разбори, възмутени списващи и политици, то не беше късане на ризи и драми. Само че това чекмедже – Борисовото – сигурно не крие документ за 1 милиарда $, нито пък касае националната ни сигурност. Нали по този начин, скъпи (ах, тези) медии?

Коментар на Виктория Георгиева, ahtezimedii.com

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР